Poliisin tietoon on tammi-kesäkuussa tullut aiempaa vähemmän rikoksia, mutta tutkinta-ajat ovat silti pidentyneet, kertoo Poliisihallitus.
Alkuvuonna poliisi sai tutkittavakseen Suomessa kaikkiaan 227 000 rikosta, mikä on nelisen prosenttia vähemmän kuin viime vuoden tammi-kesäkuussa.
Luvuissa näkyivät koronaepidemian vuoksi asetetut matkustusrajoitukset: ulkomaalaisten tekemiä tai heihin kohdistuneita rikoksia tuli tietoon entistä vähemmän.
– Rajoitusten poistumisen osalta nähtäväksi jää, tuleeko ihmisten liikkeelle lähtö tapahtumaan isona ryöppynä ja näkymään nopeanakin tehtävien määrän ja rikosten määrän kasvuna, sanoo tiedotteessa poliisijohtaja Sanna Heikinheimo Poliisihallituksesta.
Vaikka rikosten määrä muuten laski, seksuaali-, kiristys- ja liikennerikosten määrä nousi.
Kiristyksiä poliisin tietoon tuli alkuvuonna noin 700 enemmän kuin viime vuoden tammi-kesäkuussa. Tätä selittää poliisin mukaan psykoterapiakeskus Vastaamon asiakkaiden rikosilmoitukset. Myös yrityksiin ja julkisen sektorin organisaatioihin on maailmanlaajuisesti tehty kiristyshaittaohjelmakampanjoita ja palvelunestohyökkäyksiä, joiden avulla niiltä on kiristetty rahaa.
Korona-ajan henkinen pahoinvointi ja turvattomuus näkyvät poliisitehtävillä.
Poliisijohtaja Sanna Heikinheimo, Poliisihallitus
Tutkinta-ajat ovat pidentyneet keskimäärin 17 vuorokautta.
– Pitkittyneisiin tutkinta-aikoihin vaikuttavat useat syyt. Muun muassa vaativien ja törkeiden rikosten määrän kasvu on ollut jatkuvaa ja ne edellyttävät vaativia tutkintatoimia. Lisäksi kyberrikollisuuden määrä on kasvanut. Digitaalista todistusaineistoa on nykyisin mukana lähes kaikessa rikostutkinnassa, jolloin tekninen tutkinta vie aikaa, Sanna Heikinheimo puntaroi tiedotteessa.
Korona-aika ja rajoitukset ovat näkyneet edelleen kotihälytystehtävien määrän nousuna, niitä oli alkuvuonna noin neljä prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.
– Korona-ajan henkinen pahoinvointi ja turvattomuus näkyvät poliisitehtävillä, mikä heijastuu väkivaltaisena käytöksenä ja poikkeuksellisena häiriökäyttäytymisenä. Kotihälytystehtävien määrää seurataan tiiviisti ja tehtävillä kiinnitetään erityishuomio lasten tilanteeseen perheissä. Edelleen jatkuvasta pandemiatilanteesta ja paikallisista rajoituksista johtuen kotihälytysten määrien odotetaan säilyvän korkealla, Heikinheimo kommentoi tiedotteessa.
Huumausainerikosten määrä puolestaan laski vuoden takaisesta 27 prosenttia.
– Poliisin ja Tullin paljastamat huumausainerikokset indikoivat huumeiden käytön lisääntymistä, poliisijohtaja Heikinheimo kuitenkin sanoo.
Myös rattijuopumuksista yhä suurempi osa johtuu poliisin mukaan huumaavista aineista. Kun vielä kaksi vuotta sitten rattijuopumuksista yli 50 prosenttia johtui alkoholista, pelkästään alkoholin osuus on nykyään alle puolet.