Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Opiskelu välivuonna kannatti: vähemmän tunnettu reitti vei tamperelaisen Eeron ammattikorkeaan – "Ei kannata lannistua, jos ovet eivät aukea ensimmäisellä tai vielä kolmannellakaan kerralla"

Tamperelainen Eero Hautamäki, 23, on juuri päättänyt ensimmäisen opiskeluvuotensa Hämeen ammattikorkeakoulussa HAMKissa. Liiketalouden opinnot vastasivat nuoren miehen toiveita ja hän kertoo opiskeluvuodesta innostuneesti.

– Opintoihin kuului muun muassa yrittäjyyttä ja markkinointia. Sisällöt vaihtuivat jakson mukaan ja opin todella paljon uutta. Otin myös kesäksi muutaman kiinnostavan kurssin, jotka pystyn tekemään kesätöiden ohessa. Haluan ottaa koulusta kaiken irti, Hautamäki kuvailee.

Liiketalouden opinnot ovat olleet Hautamäen haaveissa jo useamman vuoden ajan. Hän kirjoitti vuonna 2016 ylioppilaaksi ja haki Tampereen ammattikorkeakoulun TAMKin liiketalouden linjalle kolme kertaa.

Hautamäki työskenteli välivuosina myyntitöissä PuuilossaTampereella. Haaveet jatko-opinnoista kuitenkin elivät. Hautamäki suoritti Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKKissa merkonomin tutkinnon ja haki seuraavana vuonna liiketalouden opintoihin sekä TAMKiin että HAMKiin. Ammattitutkinnon ansiota ovet aukesivat.

– Päätin, että jotain täytyy tehdä, etten jämähdä työelämään vaan pääsen opiskelemaan ja uralla eteenpäin. Kuulin TAKKista ja pian selvisi, että pystyn suorittamaan siellä merkonomin tutkinnon tiiviissä tahdissa vuoden aikana, joustavasti töiden ohessa.

Hautamäki kannustaa nuoria etsimään sinnikkäästi ratkaisuja, jotta ovet aukeavat omalta tuntuvalla alalla.

– Ei kannata lannistua, jos ovet eivät aukea ensimmäisellä tai vielä kolmannellakaan kerralla. Sitten kun opiskelupaikka aukeaa, se on sen arvoista.

Korkeakoulut ottivat viime vuonna käyttöön todistusvalinnan mikä tarkoittaa sitä, että iso osa korkeakoulun opiskelupaikoista täytetään todistusten arvosanoihin perustuen.

Yliopistoissa valinta tehdään ylioppilastutkinnon arvosanojen pohjalta ja ammattikorkeakouluissa ylioppilastutkinnon tai ammatillisen perustutkinnon arvosanojen pohjalta.

Lisäksi korkeakouluihin hakea voi niin kutsutun avoimen väylän kautta, jolloin valinta tehdään esimerkiksi avoimen korkeakoulun opintojen tai välivuonna suoritetun ammattitutkinnon pohjalta. Myös valintakokeita järjestetään edelleen tietyillä aloilla.

Ammatillinen tutkinto on toistaiseksi vähemmän tunnettu ja harvemmin hyödynnetty tapa korkeakoulupaikan saamiseksi. TAKKissa ammatillisen tutkinnon voi suorittaa noin vuodessa, mikä tarjoaa hyödyllisen ja mielekkään tavan välivuoden viettoon.

– Hyvä todistus ammatillisesta tutkinnosta voi olla parempi reitti korkeakouluun kuin heikko ylioppilastodistus, kertoo TAKKin toimialajohtaja Jari Raivo.