Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tärkeä tamperelainen | ”Niistä voi puhua ja se ei ole noloa” – Ville striimaa mielenterveysongelmista

Psykoterapeutti: “En mieti kenelle teen sisältöä. Mielenterveysasiat ovat läsnä kaikkien elämässä”

Lausahdus “sitten tuli korona” aiheuttaa varmasti monelle negatiivisa mielleyhtymiä, mutta Ville Meriselle se oli hyvä syy aloittaa suoratoisto eli striimaaminen mielenterveysasioista.

Merinen ehti pohtia striimauksen aloittamista kolme vuotta ennen haaveensa toteuttamista, mutta muutto perheen kanssa isompaan asuntoon ja korona mahdollistivat aloittamisen:

– Eräänä koronaisena aamuna mietin, että nyt se on pakko tehdä. Muuten menetän elämästäni aikaa, eikä tule tehtyä sitä mitä haluaisin, toteaa Merinen.

Ville Merinen pitää reaaliaikaisia suoratoistotuokioita elli striimaa Twitchissä, joka on maailman suosituin pelistriimauksen alusta. Merinen lataa videoitaan myös Youtubeen. Molemmilta sivuilta Merisen sisältöä löytää nimellä Willfeel.

Striimien aiheet hyppivät normaalista perhe-elämästä keskusteluihin ammattilaisten kanssa mielenterveydestä. Kanavalla on muun muassa nähty, kun Merinen vaimonsa kanssa juoksee maratonin. Merinen ei kuitenkaan tarjoa nettipersoonana terapiaa, vaan hän haluaa normalisoida mielenterveydestä puhumista.

– Mielenterveysasioita pidetään vieläkin sellaisina, että niitä ei kehdata rinnastaa esimerkiksi fyysisiin ongelmiin. Yritän tehdä niistä semmoisia tavallisia, että niistä voi puhua ja se ei ole noloa, Merinen kertoo.

On pakko keksiä vaihtoehtoisia malleja, jotta olisi tarjota jotain apua.

Merisen YouTube-kanavalla on esimerkiksi soittolista nimeltään Terapiacast, josta löytyy keskustelutuokiota aiheista kuten itsetunto, uni ja alkoholismi. Twitchin puolella katsojat voivat osallistua reaaliaikaisesti keskusteluun. Myös Willfeel-kanavan Discord-keskustelupalstalla seuraajat käyvät aktiivisesti keskustelua mielenterveysasioihin ja elämään liittyen.

Merinen valmistui sairaanhoitajakoulutuksen jälkeen psykoterapeutiksi kuusi vuotta sitten ja on tehnyt terapeutin töitä yksityisenä ja yrityksissä. Nyt Merinen tekee terapiaa yrityksessä, jonka hiljattain osti Mehiläinen ja Mehiläinen sponsoroi nykyään myös Merisen nettiuraa.

– Siitä täytyy itse asiassa kiittää vaimoani. Hän sinne ensimmäisenä yhteyttä otti ja on muutenkin autellut minua.

Merisen haaveilu urasta alkoi, kun kerran kirjakaupassa hänen silmiinsä pisti Sigmund Freudin tapauskertomus.

– Sitä lukiessani päätin, että haluan psykoanalyyttiseksi psykoterapeutiksi.

Meristä on myös pitkään kiinnostanut ammatti e-urheilijoiden parissa työskentely ja tänä vuonna hän toimii Counter- Strike kilpapelijoukkueen Encen henkisenä valmentajana.

– Käytännössä käyn pelaajien kanssa kahdenkeskistä keskustelua esimerkiksi pelaamista häiritsevistä asioista ja viikoittain pidämme palavereita varmistaaksemme, ettei mitään jäisi roikkumaan. E-urheilussa monesti sisäiset ristiriidat ovat syöneet joukkueita ja haluamme estää sellaiset.

Merinen oli striimausta aloittaessaan yllättynyt siitä, kuinka vähän verkossa oli mielenterveyden ammattilaisia puhumassa. Merinen ymmärtää kuitenkin sen vaativan tekniikkaa ja perehtymistä.

– Ajattelen isossa mittakaavassa mielenterveysalan olevan vanhoilla raiteilla ja murroksen olevan tapahtumassa. On niin paljon potilaita jonossa, että on pakko keksiä vaihtoehtoisia malleja avun tarjoamiselle, Merinen toteaa.

Viime syksystä lähtien Merinen on pyrkinyt lisäämään mielenterveyssisältöä, ja yksi kanavan teemoista on vieraiden kanssa juttelu mielenterveysasioista. Kanavalla on vieraillut somesta tuttuja henkilöitä, kuten Roni Back, Jesse Pynnönen ja Aleksi Rantamaa. Vierailujen ideana on esimerkin kautta poistaa mielenterveyden salaperäisyyttä.

– Ehkä joku katsoja saisi vierailuista ajatuksen, että uskaltaisi käydä puhumassa omista asioistaan, koska vieraatkin uskaltavat, Merinen kertoo.