Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Nordea Pirkanmaasta: korona on lisännyt asunnonvaihtohaluja ja säästäjien määrää, kulutuskin nousussa

Asuntokauppa kävi koko vuoden ensimmäisen puoliskon vilkkaana ja Pirkanmaalla lainakysynnän kasvu oli vahvaa. Koronapandemian aikana säästyneitä varoja on innostuttu sijoittamaan, joskin myös korttimaksaminen ja kuluttaminen ovat piristyneet kesällä.

Näin tiivistää alkuvuoden tuloksestaan kertonut Nordea paikalliset talousnäkymät.

Nordea myönsi asuntolainoja Pirkanmaalla toisella neljänneksellä yli 160 miljoonalla eurolla, mikä on jopa 11 prosenttia enemmän edellisvuoteen verrattuna. Tampereen toimipaikanjohtaja Tomi Tulosen mukaan asuntojen kysyntä on poikkeuksellisen kovaa.

– Koronan myötä lisääntyneet etätyöt ja -koulut ovat luoneet tarvetta vaihtaa asuntoa uuteen tilanteeseen sopivammaksi. Vahvan kysynnän myötä olemme rekrytoineet lisää asuntorahoitusneuvojia alueelle, kertoo Tulonen tiedotteessa.

Pirkanmaalla erityisesti Tampereen asuntomarkkinat vetävät, mikä näkyy sekä maan keskiarvoa nopeammassa hintojen nousussa että kauppamäärissä.

Nordean liikevoitto kasvoi huhti-kesäkuussa 1 338 miljoonaan euroon viime vuoden toisen neljänneksen 306 miljoonasta eurosta. Korkokate kasvoi 13 prosenttia, mikä oli nopein kasvuvauhti kymmeneen vuoteen. Samalla kulut pysyivät aiemmalla tasollaan.

Nordean kesäkuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan peräti neljä viidestä suomalaisesta säästää tai sijoittaa varojaan. Kehitys näkyy myös Tampereen toimipaikan alueella, jossa säästäjäasiakkaiden määrä kasvoi jopa 3 prosenttia vuoden ensimmäisestä neljänneksestä.

MyLife-henkivakuutuksia myönnettiin toimipaikalla peräti 38 prosenttia vertailujaksoa enemmän. MyLife-vakuutus turvaa läheisen kuoleman, työkyvyttömyyden ja vakavan sairauden varalta.

– Olen todella iloinen, että suomalaiset ovat alkaneet ajatella omaa talouttaan laajemmin, ja asuntovarallisuus ei ole enää ainoa säästämisen muoto. Uskon, että meillä pankkina on ollut tässä merkittävä rooli, Tulonen toteaa.

Rajoitusten keveneminen ja palvelusektorin avautuminen ovat piristäneet kulutusta koko maassa kesällä. Nordean korttidatan mukaan Pirkanmaalla tehtyjen korttimaksujen volyymi kasvoi kesäkuussa 7 prosenttia viime vuodesta. Vilkastunut kuluttaminen näkyy myös pankin palveluissa: kulutusrahoituksessa ja korttiluottojen käytössä on nähtävissä piristymistä vuoden toisen kvartaalin loppupuolella.