Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Loppuuko urheilu sunnuntaisin?" – Ammattivalmentajien vaatimukset sunnuntailisistä ovat pyllistys talkootyötä tekevälle seuraväelle, ryöpyttää urheilupomo

Henkilö: Kuukausipalkattujen ammattivalmentajien vaatimukset erillisistä sunnuntailisistä on pyllistys seuraväelle, joka myy ilmaiseksi makkaraa samassa pelissä, ryöpyttää liikuntaneuvos Jarmo Hakanen.

Tampereen Pyrinnön toiminnanjohtaja, liikuntaneuvos Jarmo Hakanen täyttää tänään 68 vuotta.

Täyteen tulee siis ylin eläkeikä Hakasen ikäluokalla.

Urheilumies henkeen ja vereen ei mielellään lausu e-sanaa.

– En tiedä, mikä muuttuu, mutta rahat tulevat jatkossa tilille Tampereen Pyrinnön sijasta eläkeyhtiö Ilmariselta.

Hakanen lupaa olla tuttu näky Tampereen Pyrinnön Klingendahlin toimistolla.

– Taloushallintoa varmasti hoidan, talkoohengessä tosin. Olen saanut palkan lisäksi urheilulta ja Tampereen Pyrinnöltä niin paljon – esimerkiksi ystäviä ja elämäntavan – että sitä täytyy vielä maksaa vapaaehtoistyöllä takaisin.

Jos on pyydetty kentälle paistamaan makkaraa, olen mennyt.

Juuri vapaaehtoistyö on Hakasen arvomaailmassa urheiluseuran selkäranka, joka harvojen seurasta palkkaa saavien pitäisi muistaa.

– Tänä päivänä yhä useammat valmentajat haluavat esimerkiksi sunnuntailisiä kiinteän kuukausipalkan päälle, jos sunnuntaina pelataan. Tämä ei mielestäni osoita kunnioitusta samassa pelissä ilmaiseksi talkootyötä tekeville seuran jäsenille.

Hakanen näkee, että taustalla on Suomen ammattivalmentajien järjestäytyminen ja tiukentunut edunvalvontatyö.

Toiminnanjohtajan mukaan urheiluseura ei ole yhteiskunnan ulkopuolinen saareke ja sopimuksia pitää kunnioittaa, mutta viikonloppulisien vaatiminen on viemässä seuratyötä tienhaaraan.

– Voi olla, että Suomessa ei kohta harjoitella ja pelata lainkaan sunnuntaisin, vaan pelitkin pelataan vasta tiistaina, kun maanantaina on ensin harjoiteltu, kärjistää Hakanen.

Hakanen ei ole toiminnanjohtajana omia viikkotyöntuntejaan laskenut. Hänen mukaansa vapaaehtoistunnit on tehty yhä palkkatuntien päälle vuonna 1987 alkaneella toiminnanjohtajakaudellakin.

– Toiminnanjohtajana minulla on ollut kaksi ohjenuoraa. Pitää kunnioittaa jäsenistöä ja olla näkyvästi mukana toiminnassa. Jos on pyydetty paistamaan kentälle makkaraa, olen mennyt, kertoo viidennen kautensa Suomen Urheiluliiton liittovaltuuston puheenjohtajana aloittanut Hakanen.

Luopumisen tuskaa Hakanen kieltää tuntevansa. Vielä kymmenen vuotta sitten hän arveli, että eläkeiän saavuttaminen olisi hankalampi hetki.

– Voin tehdä jatkossa monia samoja hommia ilman palkkasidonnaisuutta. Pidän esimerkiksi kirjanpidosta, kertoo muutenkin tarkkana taloudenpitäjänä tunnettu Hakanen.

Hakasen 34-vuotinen työura Tampereen Pyrinnön toiminnanjohtajana huipentuu seuran järjestämiin Kalevan kisoihin 26.–29. elokuuta.

Kaksi päivää syntymäpäivästä alkaa myös maailman suurin urheilujuhla, kesäolympialaiset Tokiossa. Vaikka korruptio ja kerskarakentaminen saavat kritiikkiä, niin Hakanen tunnustaa olevansa yhä pohjimmaltaan urheiluromantikko.

– Monen nuoren tavoitteellisen urheilun taustalla on menestyminen olympialaisissa, niin miksi se vietäisiin heiltä pois.