Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kiinnostus testamenttien tekemiseen yleistynyt koronan myötä – yhä nuoremmat tekevät

Kiinnostus testamenttien tekemiseen on yleistynyt koronapandemian myötä, kun suomalaiset ovat alkaneet miettiä omaa elämäänsä ja varautua tulevaan.

Myös nuoremmat kokevat yhä useammin tarvetta tehdä testamentin.

Testamentin tekemiseen liittyy joitakin vääriä luuloja, sillä sen tekemistä ei yleensä mielellään mietitä tai sitä siirretään.

Kertaalleen tehtyä testamenttia voi tarvittaessa muuttaa, joten sen voi tehdä nuoremmallakin iällä.

– On hienoa, että yhä nuorempana on herätty ajatukseen, että elämän tärkeimmät asiakirjat ovat vielä tekemättä.

– Kannattaa siis tehdä ensimmäinen testamentti ja tarvittaessa tulevaisuudessa sitä sitten muuttaa oman senhetkisen elämäntilanteen tai arvojen mukaiseksi, toteaa kampanjan tiedotteessa Hyvä testamentti -kampanjan lakiasiantuntija, varatuomari Piia Jeremejeff Nooa Säästöpankista.

Kampanja haluaa muistuttaa siitä, että testamentti ei ole mikä tahansa paperi, vaan sen pitää täyttää lain mukaiset edellytykset.

Siksi sitä ei kannata ryhtyä laatimaan omin päin vaikkapa netistä löydetylle pohjalle, sillä esimerkiksi käsitteet menevät helposti sekaisin.

Yhteistyössä asiantuntijan kanssa testamentin tekeminen sujuu kuitenkin huomattavasti helpommin. Silloin testamentti täyttää varmasti lain vaatimukset ja kertoo tekijänsä viimeisen tahdon, tiedotteessa todetaan.

Sekin on hyvä muistaa, että laki edellyttää, että testamentin sekä muun muassa edunvalvontavaltakirjan pitää löytyä alkuperäisinä asiakirjoina. Näin niiden tulee olla perinteisesti allekirjoitettuja.

Lain mukaan testamentissa ja edunvalvontavaltakirjassa pitää olla kahden esteettömän todistajan allekirjoitukset, joten senkään vuoksi sähköinen allekirjoitus ei ole mahdollinen.

Kampanjan tiedotteen mukaan testamenttilahjoitukset yleishyödyllisille järjestöille ovat lisääntyneet korona-aikana, kun halu auttaa on nostanut päätään.

Testamenttilahjoituksia tehdään usein myös silloin, kun koetaan jokin iso elämänmuutos.