Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teatteriarvio | Vauhdikas kujanjuoksu – "Miten 18-osainen televisiosarja taipuu 2,5 tuntiin?"

Teatteriarvio: Miten 18-osainen televisiosarja taipuu 2,5 tuntiin?

Heikki Luoman kirjoittamat maalaiskomediat ovat koonneet miljoonia katsojia televisioiden ääreen. Aisaparina on ollut parikymmentä vuotta tamperelainen ohjaaja Jukka Mäkinen. Suosio on helppo ymmärtää – kuvaavathan sarjat suomalaisuuden syviä ytimiä.

Viimeisin parin yhteistyö Korpelan kujanjuoksu saavutti myös suuren katsojakunnan. Kahdeksantoistaosaisen sarjan muokkaaminen reilun parin tunnin näytelmäksi ei ole yksinkertaista, ja usein on pakko vetää mutkat suoriksi. Itse seurasin sarjaa satunnaisesti, mutta mietin minkälaisena esitys avautuu heille, jotka eivät ole sitä katsoneet. Paikoitellen tuntui, että vauhti oli liian kova.

Esa Latva-Äijön suoritus nimiroolissa pelastaa paljon – hän osaa olla rauhallinen ja tasapainottaa kokonaisuutta. Latva-Äijö on taitava ja karismaattinen näyttelijä ja kuin luotu Anssi Korpelaksi. Entinen rikostoimittaja päättää muuttaa maaseudun rauhaan ja aloittaa myös autokorjaamotoiminnan.

Apuna hänellä on melkein ammattikoulun käynyt asentaja Jaakko – Janne Kataja. Kataja on jo olemukseltaan sopiva laiskanpulskean työmiehen rooliin. Kun Jaakko löytää korjattavaksi tuodun arvoauto Bentleyn takakontista ison laukullisen rahaa, alkaa tapahtua. Rahoja etsivät muutkin. Välien selvittely käy kiivaaksi ja pistoolit paukkuvat. Ehkä osuus korostuu liiaksikin, vaikka Ilkka A. Jokisen Bruuno-rosvo on yksinkertaisuudessaan lähinnä säälittävä.

Tuija Vuolle tekee kaksoisroolit Lahja Perttulana ja vuorineuvoksetar Synnove Grahn-Temosena. Muistisairaan lesken kuvaus on koskettava.

Marja Myllylä on vahva Jaakon äitinä, Kerttu Alhona, mutta topakka myös kunnan työntekijänä. Nuorempina naisina ihastuttavat Perttulan sisarukset Karoliina Vanne ja Susanna Haapanen. Anna Haaranen nähdään pitkästä aikaa teatterisssa ja hän tekee taattua työtä.

Latva-Äijö on taitava ja karismaattinen näyttelijä ja kuin luotu Anssi Korpelaksi.

Jere Riihinen osaa olla lipevä aviomies ja etelän suurimmalle suoalueelle suunnitellun kaivosyhtiön takapiru. Esityksen näyttelijäntyö on kauttaaltaan tasaisen hyvää.

Juha Mäkipään tuttu lavastus taipuu nyt niin virastoksi, kodeiksi kuin korjaamoksikin. Elina Vätön puvut sopivat maalaismaisemaan.