Helteen oireet ovat tuoneet ikäihmiset Taysin päivystykseen – muistisairaat ja nesteenpoistolääkkeitä käyttävät erityisessä riskissä

Teemu Nurmi

Taysin päivystykseen on viime viikkoina tullut kasvava määrä helteistä kärsineitä ikäihmisiä. Monilla elimistö on kuivunut ja osa heistä on tarvinnut suonensisäistä nesteytystä sairaalassa.

Suuri kuivumisen riski on etenkin muistisairailla, jotka eivät välttämättä muista juoda, eivät osaa seurata juomistaan tai osaa reagoida voinnin muutoksiin. Toinen riskiryhmä ovat nesteenpoistolääkkeitä sydämen vajaatoiminnan tai turvotusten vuoksi käyttävät iäkkäät, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri kertoo tiedotteessa.

Monella nesteenpoistolääkkeiden annokset ovat voineet aiempien sairaalahoitojen jäljiltä jäädä liian suuriksi ja johtaa kuivumiseen, kun nesteen saanti vähenee tai menetykset hikoilun vuoksi lisääntyvät.

– Varsinkin ikäihmisten täytyy kuumilla kesäkeleillä pitää huolta riittävästä juomisesta, mutta liiallisuuksiin ei pidä mennä, Taysin geriatrian ylilääkäri Esa Jämsen toteaa tiedotteessa.

Ikäihmisellä kuivumisen merkkejä ovat yleiskunnon heikentyminen, väsymys ja voimattomuus. Tämä näyttäytyy lopulta niin, ettei heillä ole voimia lähteä itsenäisesti liikkeelle ja huolehtia päivittäisistä askareista. Silloin on tarve lääkärin arviolle ja usein myös suonensisäiselle nesteytykselle.

– Kuivuminen voi näyttäytyä myös kaatumisina tai muistisairaalla potilaalla sekavuutena.

Ikäihmisen tilanne ei kehity päivystys- tai sairaalahoitoa vaativaksi tilanteeksi aivan yllättäen. Sen sijaan on yleensä nähtävissä muutaman päivän alamäki.

– Voinnin muutos olisi tärkeää tunnistaa juuri tässä vaiheessa, eli riittävän varhain, jolloin lisää juomalla tai lääkärin ohjeiden mukaan nesteenpoistolääkitystä keventämällä voitaisiin välttää sairaalahoidon tarpeeseen ajautuminen ja siihen liittyvät riskit. Tunnistamisessa ovat avainasemassa varsinkin läheiset sekä kotihoidon ja hoivakotien henkilökunta, Jämsen sanoo.

Iäkkään ihmisen nestetarve on normaalisti kolmisen desilitraa kymmentä painokiloa kohti eli 60-70 kiloinen henkilö tarvitsee vuorokaudessa pari litraa nestettä. Jos liikkuu tai on paljon ulkona kuumassa ja hikoilee, tarve on suurempi.

Esa Jämsen toteaa, että myös liiallista juomista on syytä välttää. Taysissa on viime viikkoina nähty paitsi kuivuneita potilaita, myös niitä, joilla liiallinen juominen on johtanut nesteen kertymiseen elimistöön aiheuttaen turvotuksia ja hengenahdistusta tai suolatasapainon häiriöitä.

Neuvoja ikäihmisen huolestuttavaan tilanteeseen saa omalta terveysasemalta tai päivystysavun numerosta 116117.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut