Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

”Jos vaalit hävitään, neuvotteluja ei saa hävitä” – Politiikan asiantuntija povaa tuleville valtuutetuille niin työntäyteistä kautta, että katkeruudet on syytä haudata

Pormestarikoalitio on Tampereella kasassa. Pertti, miten arvioit synnytystä ja lasta?

– Outo vaalitulos, jossa kuolleen ehdokkaan äänet ratkaisivat voiton 15 äänellä on varmasti kiristänyt neuvotteluasetelmia. Demarien tappio oli kitkerä, mutta eiköhän paha mieli hiljalleen haihdu, kun asiat tulevat kovaa vauhtia päälle. Valtuustokaudesta on tulossa erittäin hektinen ja työntäyteinen. Lopputulos näyttää kuitenkin ulospäin hyvältä

Yllättikö vasemmistoliiton ja perussuomalaisten jääminen ulos?

– Perussuomalaisten kohdalla tämä ei yllätä. Heille on elinehto pitää yllä muista puolueista eroavaa profiilia ja tämä ei ainakaan lisää muiden puolueiden luottamusta siihen, että he pysyvät koko kauden ruodussa. Vasemmistoliiton jääminen ulkopuolelle on erikoinen ratkaisu. Apulaispormestarin paikan vaatiminen ei ollut vaalituloksen pohjalta realismia. Lisäksi puolue tekee hallituksessa yhteistyötä demarien ja vihreiden kanssa.

Tarvitaanko kuntapolitiikassa oppositiota?

– Demokratiassa opposition rooli on aliarvostettu. Demokratian ja diktatuurin erottaa toisistaan oppositio. Kunnallispolitiikkaan oppositio istuu hieman huonommin, mutta toisaalta ainahan kunnallispolitiikassa on valtaa pitävä joukko, vaikka sitä ei koalitioksi kutsutakaan. Oppositio pitää valtaapitävät virkeänä.

Demokratian ja diktatuurin erottaa toisistaan oppositio.

Oliko Anna-Kaisa Ikosen kiinnostus pormestarin tehtävää kohtaan sinulle yllätys?

– On se yllätys, kun kansanedustaja palaa pormestariksi. Jos kokoomus on hallituksessa eduskuntavaalien jälkeen, Ikonen olisi jonon kärkipäässä, kun ministerinsalkkuja jaetaan. Yleisellä tasolla pohdinnanarvoinen kysymys on sekin, kuinka paljon inflaatiota pormestarinpallin kiinnostavuus tulevaisuudessa kärsii, kun valta vähenee sote-asioiden siirtyessä muualle.

Lauri Lylyä on istutettu edellisissä vaaliessa pormestarin paikalta pudonneen Ikosen tapaan kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi. Miltä tämä kuulostaa?

– Se tuntuisi hyvin luontevalta. Uskon, että Lyly pyrkii eduskuntaan seuraavissa vaaleissa.

Pormestariohjelma julkistetaan vasta elokuussa. Mitä oletat siinä näkeväsi?

– Laajassa koalitiossa jokainen saa tunnetusti jotain. Kokoomus saa kirjaukset talouskurista, demarit työllisyydestä ja vihreät ilmastotoimista. Voi olla, että tiukka vaalitulos on jopa lisännyt ohjelman yksityiskohtaisuutta. Vanhan poliittisen viisauden mukaan, jos vaalit hävitään, niin hallitusneuvotteluja ei saa hävitä.