”Pormestarin työtä mystifioidaan liikaa” – Näin Lauri Lyly kommentoi nyt neljän vuoden takaisia sanomisiaan

Vallanvaihto: Pormestarin tehtävän jättävä Lauri Lyly kommentoi nyt omia sanomisiaan Tamperelaisen haastattelussa, jonka hän antoi reilut neljä vuotta sitten silloisena pormestarineuvottelijana.

”Olen ollut yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa kauan mukana ja halusin jatkaa. Ja kun lähden mukaan, niin lähden sitten täysillä. Perhekin tietää, että en jaksa olla kauaa paikoillaan.”

Näin vastasi 20. huhtikuuta vuonna 2017 Tamperelaisen Koskitalon neuvotteluhuoneessa istunut Lauri Lyly (sd.) kysymykseen siitä, mikä saa eläkkeellä olevan ay-pomon lähtemään Tampereen kunnallispolitiikkaan. Lyly oli demarien vaalivoiton jälkeen juuri aloittanut pormestarineuvottelijana työn uuden koalition ja pormestariohjelman kasaamiseksi.

Neljä vuoden ja kahden kuukauden pormestarikauden jälkeen tehtävän jättävä Lyly vakuuttaa, että odotukset täyttyivät.

– Kannatti lähteä mukaan. Oli etuoikeutettua olla hienon kaupungin vetovastuussa ja vaikuttaa sen kehitykseen. Tämä on viestijuoksua, jossa kapula saadaan ja pyritään jättämään se seuraavalle paremmassa asemassa. Yritän hyödyntää neljän vuoden kokemuksen jatkotyössäni.

Tamperelainen kuunteli uudelleen neljän vuoden takaisen pormestarineuvottelijan haastattelunauhan ja kysyi tehtävänsä jättävältä pormestarilta kommentit sen keskeisimpiin kohtiin.

”Mahdollisimman laaja koalitio on Tampereen kannalta hyvä asia.”

Nämä ovat ihan tavallisen ihmisen järjellä ymmärrettävissä olevia asioita.

– Vahva koalitio vie asioita tehokkaammin eteenpäin. Asioita on tehty hyvässä yhteistyössä puolueiden välillä ja tärkeät asiat on päätetty isolla enemmistöllä. Päättäväisyys ja yksituumaisuus on tamperelainen tavaramerkki, jota kannattaa vaalia. Monessa muussa kunnassa ja kaupungissa hmetellään, miten me tämän teemme.

”Maakunnat kilpailevat keskenään muun muassa investoinneista ja osaajista. Mitä yksituumaisempia olemme, sen paremmin pärjäämme. Tampere on kehityksen veturi.”

– Ylitämme kaupunkiseutuna kesän aikana 400 000 asukkaan rajan. Kasvamme yhtä nopeasti kuin pääkaupunkiseutu. Jos tänään pitäisi arvioida kuntien välistä yhteistyötä, se on nyt parempaa kuin koskaan. Kaikki kunnat katsovat asioita omista lähtökohdistaan, mutta tärkeistä asioista ei tarvitse kuntien kesken vääntää. Tampere on veturi, mutta se ei yksin pärjää, vaan koko seutua tarvitaan.

”Työllisyys on kauden tärkein yksittäinen kysymys. Sen kehitys heijastuu koko kaupungin talouteen.”

– Eniten harmittaa työttömyyden edelleenkin korkea taso. Tampereen työttömyysprosentti ehti käydä 10,1:ssä ennen koronaa. Työttömyys on yhä suurin yksittäinen asia, johon tarvitaan muutosta. Toivottavasti työllisyyden kuntakokeilu antaa meille paremmat mahdollisuudet sen hoitamiseen. Kaupungin talous saatiin tasapainoon, mutta suurin haaste on pitää se tasapainossa. Itse näen, että vuosi 2023 on tässä kohtaa erittäin tärkeä, kun sote-palvelut siirtyvät hyvinvointialueille. Sitä pitää tarkastella koko ajan.

”Jakautuminen esimerkiksi tunneli- ja ratikkakysymyksissä oli minulle iso yllätys vielä vaalityön aikana. Toivoisin, että löydämme yhdessä sellaisia linjauksia, joista ihmisille aukeaa se, että ratkaisut ovat pitkällä aikataululla positiivisia.”

– Kaikki isot ja pienemmät hankkeet nostavat tunteita puolesta ja vastaan. Muun muassa Nekalan kirjasto ja tavara-asema nousivat kauden aikana keskusteluun. Nyt tavara-asemastakaan ei ole enää puhuttu, kun löydettiin hieno ratkaisu, jossa GoFore saa uuden pääkonttorinsa siirretyn tavara-aseman viereen. Tavara-aseman ympärille syntyy vielä hieno alue.

”Vallanvaihto on lähtenyt liikkeelle sujuvasti. Toivottavasti Anna-Kaisa Ikonen on jatkossakin käytettävissä vaativissa tehtävissä kaupungin eteen.”

– Nyt kävi näin ja pyritään sujuvasti tekemään tämäkin vaihto. Kaksi isoa puoluetta vahvistuivat vaaleissa ja se edesauttoi kehityksen polkua. Kuvastaa tamperelaista politiikan tekoa, että Anna-Kaisa jäi politiikan keskiöön kautensa jälkeen. Täällä tehdään asioita nimen omaan Tampereen eteen.

”Sähköasentajan koulutus opettaa johdonmukaisuutta. Se vaatii loogista ajattelua ja ongelmanratkaisukykyä. On hyvä, että kansalaisille näytetään, että johtotehtävissä voi olla erilaisesta taustasta nousseita ihmisiä.”

– Sähköasentajan pohjakoulutuksen taustalla on loogisen ajattelun kehittäminen ja sitä tarvittiin tässäkin hommassa. Ehkä sen jälkeen kertyneillä 25 vuodella erilaisissa johtamistehtävissä oli myös jonkinlainen merkitys. Pormestarin työtä mystifioidaan liikaa. Nämä ovat ihan tavallisen ihmisen järjellä ymmärrettävissä olevia asioita. Perehtymistä työ toki vaatii paljon. Mitä laajempi yhteiskunnallinen kokemus on, sen helpompaa asioihin perehtyminen on.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut