Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Korona laittoi asumisen haaveet uusiksi – Nuoret aikuiset haaveilevat nyt omakotitalosta ja koteihin toivotaan erillisiä tiloja

Nuoret aikuiset arvostavat aiempaa enemmän sekä omakotiasumista että luontoa osana hyvinvointia. Tämä selviää uusimmasta Asumisen ihanteet -tutkimuksesta, joka julkaistiin tänään perjantaina avautuvien Asuntomessujen yhteydessä.

Koronavirus ja sen mukanaan tuomat muutokset näkyvät tutkimuksessa selkeimmin alle 25-vuotiaiden nuorten aikuisten keskuudessa. Kiinnostus oman talon rakentamiseen tai rakennuttamiseen on kasvanut ja 68 prosenttia alle 25-vuotiaista pitää omakotitaloa ihanteellisimpana asumisen muotona.

Myös luonnon merkitys nuorille aikuisille on kasvanut selkeästi. Vuonna 2020 yhteensä 67 prosenttia alle 25-vuotiaista piti luontoa merkittävänä hyvinvoinnin kannalta, kun nyt vuonna 2021 näin kokee 93 prosenttia.

Kaupunkiympäristöstä löytyvä luonto puolestaan on tarpeeksi yhä harvemmalle. Vuonna 2020 kaupungista löytyvä luonto riitti 59 prosentille alle 25-vuotiaista. Vuonna 2021 enää 24 prosenttia nuorista aikuisista on sitä mieltä, että kaupunkiluonto riittää heille.

Kaikenikäisten tutkimukseen vastanneiden keskuudessa asumistyytyväisyys on pysynyt samalla tasolla viime vuoteen nähden. Asumisen ihanteet muuttuvat hitaasti, sillä ne ovat suhteessa elämäntyyliin ja -tilanteeseen.

Mitä suomalaiset sitten kotiinsa toivovat? Yksi selkeä asumisen haave pitää edelleen paikkansa toivelistan kärjessä: 83 prosenttia toivoo kotiinsa omaa saunaa. 64 prosentilta se jo löytyykin.

Korona lienee vaikuttanut asumisen toiveisiin niin, että kotiin toivotaan nyt aiempaa enemmän erillisiä tiloja. Erityisesti koteihin toivotaan vaatehuonetta, kodinhoitohuonetta, työhuonetta ja harrastushuonetta.

Asuntomessut Lohjalla 9.7.–8.8.2021.