Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ratikkaa koeajetaan öisin ensi viikolla kokonaan uudella alueella – "Toivomme, että koeajoja ei pyrittäisi seuraamaan paikan päältä"

Raitiotieallianssi tekee ensi viikolla yötöinä Hatanpään valtatien ajoratojen loppuasfaltointeja.

Samaan aikaan Hatanpään valtatiellä tehdään ensimmäisiä koeajoja yöaikaan Hämeenkadun ja linja-autoaseman välillä. Asfaltointien ja koeajojen vuoksi Hatanpään valtatiellä on liikennejärjestelyjä ja liikennettä ohjataan liikenteenohjaajilla.

Hatanpään valtatien ratainfran testaamiseen liittyvät koeajot alkavat tiistain ja keskiviikon välisenä yönä 13.–14. heinäkuuta.

– Koeajojen eteneminen ja aikataulu on soviteltu yhteen asfaltointityömaan kanssa. Autoliikenne sekä jalankulku ja pyöräily varmistetaan liikenteenohjaajilla, jotta sekä työt että koeajot saadaan tehtyä suunnitellusti ja turvallisesti. Toivomme, että koeajoja ei pyrittäisi seuraamaan paikan päältä vaan Raitiotieallianssin ja Tampereen Ratikan kanavista, Raitiotieallianssin projekti-insinööri Petra Brunnila kertoo Raitiotieallianssin tiedotteessa.

Raitiotieallianssi arvioi koeajoissa muun muassa raiteiden, vaihteiden ja ajolankojen ajettavuutta. Testien aikana tarkistetaan myös liikennemerkkien, liikennevalojen ja opastimien sekä liittymien ja suojateiden näkyvyyttä. Lisäksi säädetään liikennevaloja ja testataan liikennöintinopeuden sallimaa ajonopeutta sekä vaihteenohjausta. Kun koeajot ja niissä mahdollisesti esiin tulevat muutostarpeet saadaan päätökseen, ovat Hatanpään kaikki raitiotietyöt valmiit.

– Ajonopeus koeajoissa on ensin enimmillään viisi kilometriä tunnissa. Kun nämä ns. hitaat koeajot on saatu valmiiksi, ajamme samana yönä myös rataosuuden liikennöintinopeuden mukaisia ajoja, joissa nopeus on enimmillään 30 kilometriä tunnissa. Tavoite on koeajaa ensimmäisenä yönä myös kahdella vaunulla yhtä aikaa.

Asfaltointeja tehdään sunnuntai-illasta 11. heinäkuuta alkaen öisin Hatanpään valtatien molemmin puolin, Verkatehtaankadun ja linja-autoaseman välillä. Työt etenevät vaiheittain kadun puoli kerrallaan eri öinä. Tavoitteena on, että asfaltoinnit valmistuisivat viimeistään perjantaihin 16. heinäkuuta mennessä.

Asfaltoinnin aikana liittymiä joudutaan osittain sulkemaan, ja myös jalankulkua ja pyöräilyä yöaikaan rajoitetaan alueella. Hatanpään valtatieltä liikennettä ohjataan kiertoreiteille. Kiinteistöille kulku järjestetään töiden aikana, ja liikenteenohjaajat ovat paikalla opastamassa liikennettä. Asfaltoinneissa tehdään lopullinen katupinta ajoradoille. Raitiotien alueella asfaltoinnit on tehty jo aiemmin. Asfaltointeja tehdään säiden ehdoilla, ja esimerkiksi sateet voivat siirtää töitä.

Asfaltointien yhteydessä poistetaan kiertoliittymät Hatanpään valtatien ja Suvantokadun sekä Vuolteenkadun liittymistä. Tilalle tulevat liikennevalot, joiden käyttöönotto tehdään vaiheittain viikolla 28. Autoilijoiden tulee huomioida väistämissäännöt liittymissä liikennevalojen ollessa pois toiminnasta.