Kansalaiset ovat havainneet sinilevää monissa järvissä Pirkanmaalla, tiedottaa Pirkanmaan ELY-keskus.
Järviwikiin kirjattiin viikon aikana runsaasti yleisöhavaintoja sinilevästä, mutta valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikoilla levää havaittiin vähemmän kuin keskimäärin tähän aikaan. Pitkään jatkunut helle ei näy pohjavesien vedenkorkeuksissa. Pohjavesitilanne vaihtelee alueittain.
Tällä viikolla sinilevähavaintoja tehtiin neljällä valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla Pirkanmaalla. Hieman levää havaittiin Kangasalan Kirkkojärvellä, Nokian Tottijärvellä ja Pyhäjärvellä sekä Sastamalan Houhajärvellä. Järviwikin Leväbarometrin mukaan levää on tällä hetkellä ajankohdan pitkän ajan keskiarvoa vähemmän.
Toisaalta kansalaishavaintoja kirjattiin runsaasti eri puolilta Pirkanmaata, yhteensä 18. Havaintoja tehtiin Päijänteeltä, Pälkänevedeltä, Vanajavedeltä, Roineelta, Kaukajärveltä, Mäyhäjärveltä, Hulaudelta, Pyhäjärveltä, Näsijärveltä, Toisvedeltä ja Nerkoonjärveltä. Kuka tahansa voi ilmoittaa sinilevähavainnostaan Järviwikin Havaintolähetin avulla.
– Yleisöhavainnot ovat tärkeä osa sinileväseurantaa, ja kansalaishavainnointi on Pirkanmaalla ilahduttavan aktiivista. Valtakunnallisen seurannan havaintopaikkoja havainnoidaan vain kerran viikossa, joten yleisön tekemät havainnot auttavat luomaan ajantasaisen kuvan levätilanteesta, kertoo vesienhoidon asiantuntija Salla Taskinen Pirkanmaan ELY-keskuksesta tiedotteessa.
Kesä-heinäkuun kuuma ja kuiva hellejakso ei juurikaan ole näkynyt pohjavesien pinnankorkeuksissa. Pohjavesissä kuivuus näkyy kuitenkin vasta viiveellä, ja tasot ovatkin nyt myös ajankohdalle tyypilliseen tapaan kääntyneet laskuun. Kevään jäljiltä pohjavesien korkeus noudatteli pitkän ajan keskiarvoa ja alkukesästä ne olivat paikoitellen jopa nousussa.
Yleisesti pohjaveden korkeus Pirkanmaalla noudattelee tällä hetkellä pitkän ajan keskiarvoa. Pohjaveden korkeudessa on kuitenkin vaihtelua alueiden välillä.