Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tärkeä tamperelainen | Online-ystävyys offlineen – "Nörtit tapaavat yleensä vain isoissa tapahtumissa tai onlinen välityksellä"

Pelikahvilayrittäjä: Anna Niilola auttaa nuoria luomaan ihmissuhteita internetin ulkopuolella.

Kuninkaankadulla ikkunoista hohtaa läpi tietokoneiden led-valot.

Paikka, jossa valot hehkuvat, on Tampereen ensimmäinen tietokonepelaamiseen suuntautunut baari­­­ Bar & Cafe Lategame. Se tarjoaa kaikenikäisille mahdollisuuden tutustua muihin pelaajiin.

Paikan yrittäjä Anna Niilola iloitsee, että erilaiset pienyhteisöt voivat löytää toisensa. Intohimo pelaamiseen synnytti idean paikan perustamisesta. Siellä halutaan luodaan yhteisöllisyyttä.

Tamperelaiselle 31-vuotiaalle Niilolalle tietokonepelaaminen on ollut jo pitkään rakas harrastus. Nuoresta lähtien hän on pelannut paljon erilaisia pelejä.

Lukion ohella ravintola-alan koulutuksen käyneelle Niilolalle oli hyvin loogista yhdistää kaksi intohimoa – pelaaminen ja herkut. Ravintola-alan töitä Niilola on tehnyt jo reilut kymmenen vuotta, joten kahvilan perustaminen oli hänelle helppo ratkaisu. Kokin ja tarjoilijan töitä hän teki vielä pari kuukautta ennen Lategamen perustamista. Yrittäjyys oli ollut hänellä myös pitkään tähtäimessä.

– Olen aina halunnut lähteä yrittäjäksi. Nuorempana varsinkin suunnittelin paljon, että lähtisin erilaisiin tapahtumiin pitämään kojuja, Niilola sanoo.

Tällaisissa paikoissa saa luotua paljon uusia ystävyyssuhteita.

Tampere oli myös paikkana luonteva valinta. Hänen mielestään Tampere kehittyy ja tänne tulee jatkuvasti lisää ihmisiä, jotka pelaavat.

–Tampere on tärkeä osa omaa identiteettiä. Olen ollut täällä aina ja muualla käydessä huomaan vain Tampereen hyvät puolet.

Niilola kokee tärkeäksi, että nuorille on tarjolla erilaisia ajanviettopaikkoja. Monesti internetin välityksellä tutustuessa toisiin ei saa fyysistä kontaktia, mutta tämänlaisessa paikassa siihen tarjoutuu mahdollisuus.

– On älyttömän tärkeätä, että kaikenikäisille on mahdollisuus luoda peliyhteisöjä muutenkin, kun internetin välityksellä. Täällä käy myös kuntoutustoiminnan parista ihmisiä, ja perheet viettävät täällä aikaa lautapelien parissa.

Niilolalle palkitsevinta yrittäjyydessä on ollut se, että ihmiset viihtyvät, ja yksinäisillekin pelaajille tarjoutuu mahdollisuus luoda sosiaalisia suhteita muiden kanssa.

– “Nörtit” tapaavat yleensä vain isoissa tapahtumissa tai onlinen välityksellä. Tällaisissa paikoissa saa myös luotua tosi paljon uusia ystävyyssuhteita.

E-urheilulle tarkoitetut ajanviettopaikat Niilola näkee tarpeelliseksi tulevaisuudessakin. Niissä fanit pystyvät yhdessä kannattamaan eri pelien kilpakulttuuria. Niilola kokee, että e-urheilubaareille tulee olemaan jatkossa vielä enemmänkin kysyntää.

– Tulevaisuudessa on hyvä pystyä tarjoamaan nuorille mahdollisuuksia myös e-urheiluun. Pelit ovat kovaa vauhtia nousemassa tulevaisuudessa tärkeäksi osaksi liikuntakulttuuria ja viihdettä.

Nykyään kilpaillaan lähes kaikissa peleissä, ja siksi on tärkeää pystyä katsomaan laajasti eri pelien kisoja.

– Kerran kolmen hengen porukka katsoi Tetriksen maailmanmestaruuskisoja ja he olivat aivan tunnelmissa, naurahtaa Niilola.