"Ei poliisi voi, eikä halua estää ihmisiä liikkumasta" – Turvallisuudentunne Tampereen keskustassa on poliisille haaste, myöntää poliisipäällikkö

Rikokset: Poliisipäällikkö uskoo rikollisuuden lisääntyvän rajoitusten jälkeen.

Poliisilla on edessä kiireinen kesä ja syksy, arvioi Sisä-Suomen poliisin jatkokaudelle valittu poliisipäällikkö Timo Vuola.

Sisä-Suomen alueella Tampereella ja Jyväskylässä järjestetään tänä kesänä jo isoja massatapahtumia ja festivaaleja.

– Tapahtumat ja ravintolat ovat vapautuneet ja poliisia tarvitaan. Julkisten paikkojen pahoinpitelyt ovat vähentyneet, mutta uskon sen olleen koronan vaikutusta, Vuola sanoo.

Poliisissa on varauduttu vilkkaampaan kesään palkkaamalla uusia poliiseja. Tuoreimmat ovat aloittaneet vain muutama päivä sitten.

Sisä-Suomen poliisin alue on laaja ja ongelmat alueella vaihtelevat suuresti: Tampereella on poliisin näkökulmasta toisenlaista kuin vaikkapa alueen toisessa päässä Pihtiputaalla.

– Tampereen vetovoima, väestönkasvu, kansiareenan valmistuminen ja koronan loppuminen tuo vilkkautta.

Ei poliisi voi eikä halua estää ihmisiä liikkumasta.

Tampereella yksi keskeisimmistä lähitulevaisuuden asioista liittyy ydinkeskustan turvallisuuteen ja ihmisten turvallisuudentunteeseen.

– Ei poliisi voi eikä halua estää ihmisiä liikkumasta, mutta ympäristöä ei enää tunneta viihtyisäksi, jos on rauhaton katukuva, Vuola sanoo.

– Toinen haaste on huumeiden käytön voimakas lisääntyminen. Se on iso haaste poliisille ja koko yhteiskunnalle.

Oman vaikeuskertoimensa poliisin toimintaan tuo se, että muun yhteiskunnan mukana nettiin on mennyt myös rikollisuus.

– Siinä poliisilla on haaste, että meillä on jatkossakin riittävän kyvykkäitä tutkijoita. Nettipetokset ovat meidän vitsaus, niitä on aika paljon.

Korona on myös vähentänyt tiettyjen rikoslajien määrää: niin sanottu hit&run-rikollisuus, jossa yleensä ulkomaiset ryhmät tulevat Suomeen tekemään asuntomurtoja, on vähentynyt.

– Mutta kun maahantulosääntely loppuu, niin varmasti lisääntyy ja kiinni saaminen on haastavaa, Vuola arvioi.

Vuola sanoo, että poliisin peruskivijalan ja uskottavuuden muodostavat massarikollisuus ja sen selvittäminen: petokset, varkaudet ja pahoinpitelyt.

– Ne pitää pystyä hoitamaan ihan polkupyöräjuttuja myöten. Joku, jolta on varastettu sähköpyörä, on pettynyt, jos poliisi ei tee mitään, Vuola sanoo.

Aina ei pystytä tekemään.

– Työpaine on valtava.

Haasteiden lisäksi poliisilla on myös onnistumisia. Vuolan mukaan yksi tarkimpia mittareita onnistumisessa on toimintavalmiusaika.

Kiireellisimmissä tehtävissä Tampereella poliisin paikalle tuleminen kestää keskimäärin noin seitsemän minuuttia.

– Olemme jopa alittaneet tavoitteita. Tämä on siinä mielessä tärkein mittari, että koska silloin, kun poliisi pyydetään hätäkeskuksen kautta paikalle, jokainen minuutti on pitkä.

Tampereen pääpoliisiasema sijaitsee tällä hetkellä lähes kaupungin ydinkeskustasa. Poliisipäällikkö Vuola haaveilee kuitenkin muutosta Nekalaan. Sinne on suunniteltu uutta poliisiasemaa. Tampereen kaupunki laatii parhaillaan alueen kaavoitusta.

– Hankesuunnittelu on menossa yhdessä Senaattikiinteistön kanssa. Viimeinen rahoitus vielä puuttuu, Vuola kertoo.

Tarkoitus on, että samaan taloon tulisi nykyiseen tyyliin tilat keskusrikospoliisille ja suojelupoliisille sekä selviämishoitoasemalle.

– Myös paloasema on tulossa. Siitä tulee kunnon turvallisuuskeskittymä, jos se toteutuu.

Timo Vuola

63-vuotias Sisä-Suomen poliisin poliisipäällikkö

kotoisin Porista

koulutukseltaan varatuomari

työskennellyt muun muassa nimismiehenä Kannuksessa, poliisipäällikkönä Kokkolassa ja Porissa sekä Hätäkeskuslaitoksen johtajana.

Sisä-Suomen poliisin poliisipäällikkö vuodesta 2016

perheeseen kuuluu vaimo, kaksi aikuista lasta ja koira

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut