Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomirockin kultasormesta tuli musiikkineuvos – Löytölistalla Eppu Normaali, Popeda, Hassisen kone, J. Karjalainen, 69 Eyes, Haloo Helsinki...

Tasavallan presidentti on myöntänyt tamperelaiselle Kari ”Epe” Heleniukselle musiikkineuvoksen arvonimen.

Asiasta tiedotti Musiikkituottajat – IFPI Finland ry.

Ainutlaatuisen liki 50 vuotisen uran musiikin parissa tehnyt Helenius tunnetaan intohimoisena musiikkimiehenä, jonka DJ-harrastus johti vuonna 1972 oman levykaupan Epe’s Music Shop:n perustamiseen. Heleniuksella oli erityisesti 1970-luvulla keskeisen kulttuurivaikuttajan rooli, kun hän esitteli monia populaarimusiikin vaihtoehtoisia suuntauksia Suomen musiikkimarkkinoille.

Enimmillään seitsemän myymälää käsittävästä kauppaketjusta tuli ajan mittaan kaikkialle Suomessa tunnettu käsite. Levykauppatoiminta johti vuonna 1977 Poko Rekords levy-yhtiön perustamiseen. Myöhemmin Helenius perusti vielä kolme muuta levy-yhtiötä.

Helenius on Poko Rekordsin ja muiden yhtiöidensä musiikkituottajana ja toimitusjohtajana jättänyt lähtemättömän jälkensä suomalaiseen rock-historiaan.

Heleniuksen yhtiöiden tunnetuimpia artisteja ovat olleet muun muassa Eppu Normaali, Popeda, Hassisen Kone, Ismo Alanko, J. Karjalainen, Yö, The 69 Eyes ja Haloo Helsinki. Kaiken kaikkiaan yhtiöiden julkaisemia albumeita on myyty lähes kymmenen miljoonaa kappaletta.

Helenius on oman yritystoimintansa lisäksi halunnut aktiivisesti osallistua musiikkialan yhteisten asioiden hoitamiseen. Hän on näissä toimissaan merkittävästi ollut kehittämässä ja edistämässä alan käytäntöjä, kansainvälistymistä ja tunnettuutta.

Epe Helenius on palkittu aiemmin Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:n myöntämällä Kultainen Emma -palkinnolla sekä Musiikki & Median myöntämällä elämäntyöpalkinnolla. Epellä on myös oma tähti Tampereen Tähtikatu – Walk of Fame Finland:lla.

Johnny Kniga julkaisee Timo Kanervan kirjoittaman Epe Heleniuksen elämäkerran elokuussa 2021.