Nimet paperiin! – Viime hetken yritykset eivät tuottaneet tulosta: valtuuston kokoinen koalitio ei kelvannut enemmistölle

Politiikka: Viime hetken yrityksistä huolimatta koko valtuuston kokoinen koalitio ei kelvannut enemmistölle. Kaksi apulaispormestarin salkkua puolitettiin.

Tampereen tulevan valtuustokauden pormestarikoalitioon osallistuvat kokoomus, SDP, vihreät, keskusta ja kristillisdemokraatit.

Ulos jäävät vasemmistoliitto ja perussuomalaiset.

Kaksi jäi koalition ulkopuolelle – "Demokratian ja kansanvallan halventamista"

Asia varmistui tiistaiaamuna, kun koalition edustajat allekirjoittivat yhteistyösopimuksen.

– Tässä on joukkue, jolla on samansuuntaiset ajatukset ja jotka löisivät hyvin yhteisen sävelen, luonnehtii pormestarineuvottelija ja kokoomuksen pormestariksi esittämä Anna-Kaisa Ikonen (kok.).

Ikosen mukaan vielä maanantaina käytiin keskusteluja siitä, että koalitiossa olisi ollut koko valtuusto eli myös perussuomalaiset ja vasemmistoliitto olisivat voineet olla mukana.

– Paikallisella tasolla paikallisten asioiden yhteinen hoitaminen on oleellisempaa kuin hallitus–oppositio-jako. Koalition enemmistö kuitenkin sulki laajan koalition mahdollisuuden pois Tiiviissä koalitiossa kaikki pystyvät luottamaan toisiinsa, selittää Ikonen.

Uuden koalition pormestariohjelma julkistetaan elokuussa. Ohjelman päälinjat ovat kuitenkin kasassa.

Keskeisimmistä luottamuspaikoista on tehty sopimus, jonka mukaan pormestarin paikka menee kokoomukselle ja kolme suurinta ryhmää jakavat apulaispormestarien paikat.

Apulaispormestarien paikoista kokoomus ja demarit puolittavat kaupunkiympäristön ja elinvoiman apulaispormestarien paikat, niin että kumpikin hoitaa kumpaakin vuorollaan kaksi vuotta. Sivistyksen ja kulttuurin palvelualueen apulaispormestarius on vihreillä koko kauden. Väliaikainen sosiaali- ja terveysasioiden apulaispormestarius on demareilla, kunnes sote-uudistus siirtää palvelut hyvinvointialueille.

Kokoomuksessa kaupunkiympäristön kahden vuoden apulaispormestariuden hoitaa tehtävässä jo nyt oleva Aleksi Jäntti. Puolessavälissä kautta elinvoima-alueen apulaispormestariksi tulee Ilkka Sasi. Vihreillä ja demareilla valintaprosessi on kesken.

Uusi kaupunginvaltuusto valitsee pormestarin virallisesti 16. elokuuta.

Koalitio: paikkajaosta sovittu, mutta nimiä kerrotaan myöhemmin – Poikkeuksena kokoomus, joka listasi nimiä jo nyt

Valtuustoryhmien puheenjohtajien kommentit

”Vaikka kaksi ryhmää on koalitiosta ulkona toivon, että valtuustokausi saadaan vietyä yksimielisesti läpi ainakin suurten päätösten ja budjetin osalta. Edessä on suuria muutoksia.” – Kalervo Kummola (kok.)

”Jatkoaikatappio kirvelee, mutta neuvotteluihin olemme tyytyväisiä. Halusimme, että meidän vahva asemamme näkyy ohjelmassa ja paikkajaossa. Näin on tapahtunut.” – Pekka Salmi (sd.)

”Neuvottelujen aikana on saatu meille tärkeitä asioita mukaan ja olemme sitoutuneita kokonaisuuteen. Prosessissa meille on ollut tärkeää luoda porukka, joka on oikeasti yhteistyökykyinen. ” – Olga Haapa-aho (vihr.)

”Tulevalla kaudella tulee varmasti eteen vaikeita talouspäätöksiä, jolloin meiltä kaikilta kysytään kanttia. Vaikeita päätöksiä pitää kuitenkin pystyä tekemään samalla huolehtien, että tamperelaiset voivat entistä paremmin.” – Jouni Ovaska (kesk.)

”Kristillisdemokraatit on pienin puolue valtuustossa, mutta se sopii meille hyvin siksi, että nostamme esiin sellaisten ihmisten äänen, jotka eivät normaalisti tule kuulluksi. Koalitiosta käsin se on helpompaa.” – Sirpa Pursiainen (kd.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut