Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaismuusikko soittaa kaduilla, vaikka sillä ei enää tienaakaan: "Luulen, että saatan vielä vanhana mummonakin käydä renkuttamassa"

Musiikki: Katutyttö Kristiina kertoo, että Kauppahalli on hänen lempipaikkansa soittaa.

Tänä vuonna on tamperelaisen katusoittajan, Katutyttö Kristiinan juhlavuosi. Kristiina kertoo, että hän aloitti soittamisen kymmenen vuotta sitten köyhänä opiskelijana, kun taloudellista tukiverkkoa ei ollut, mutta rahaa täytyi saada.

– Osasin soittaa ja laulaa ja päädyin kokeilemaan, Kristiina sanoo.

Hän kertoo, että alkuun ohikulkijat pyysivät lopettamaan. Kolme vuotta hän soitti cover-biisejä, mutta kyllästyi jatkuviin Ukkometso-pyyntöihin.

– Sitten siihen aina palasi, hän naurahtaa.

Kristiina kertoo, että katusoittamisella on aiemmin tienannutkin melko hyvin. Hän on itse katusoitosta tienaamillaan rahoilla kiertänyt soittamassa muun muassa Espanjassa ja Ranskassa.

– Nykyään ihmiset eivät käytä käteistä eikä uskalleta ottaa kontaktia. Ei sillä enää oikein tienaa, mutta ei koira karvoistaan pääse. Luulen, että saatan vielä vanhana mummonakin käydä renkuttamassa, Kristiina sanoo.

– Suurin palkka minulle on, jos saan yhdenkin ihmisen hymyilemään. Raha on vain plussaa.

Musiikki on kuitenkin se, millä Kristiina nykyäänkin elantonsa tienaa. Hän soittaa ja laulaa Royal Breed -bändissä ja manageroi tamperelaista Gardenheadia.

Kristiina soittaa nykyään useimmiten Kauppahallin luona. Se on hänen lempisoittopaikkansa Tampereella.

– Ihanaa, kun oppii tuntemaan ihmisiä. On monta mummoa ja pappaa, joiden kanssa vaihdetaan Kauppahallilla kuulumisia.

– Paikka on tosi turvallinen, siellä on kaksi vartijaa kiertämässä.

Kristiina kertoo, että Tampereen kaduilla on katusoittajaan käyty käsiksiksin. Siksi hän soittaa lähinnä päiväsaikan, kun kadut alkoivat mennä pelottaviksi.

– Kitara on revitty rikki ja kolikot heitelty ja käyty käsiksi. On saattanut tulla piikkikorosta selkään, kun on yrittänyt vaihtaa kieliä kitaraan.

Krisiinalla on myös piilopaikkansa, joihin hän menee, jos joku tulee liian iholle.

Katusoittamiseen ei tarvita erillistä lupaa. Kaikkialle ei kuitenkaan kannata mennä. Osa liikkeistä ei ole innoissaan edessä soittavast muusikosta.

– Aika harvoin tullaan sanomaan, että mene muualle, Kristiina kuitenkin sanoo.

Vielä viitisen vuotta sitten Tampereen katusoittajilla oli selkeästi omia alueita, joilla pysyttiin. Sittemmin reviiritietoisuus on Kristiinan mukaan vähentynyt.

Kristiina iloitsee siitä, että Tampereen katukuvaan on tullut enemmän musiikkia.

– Olisi ihanaa, jos kaikki taiteilijat olisivat täällä kaduilla tekemässä performansseja ja maalauksia. Varsinkin koronan jälkeen sitä kaivataan.