Pirkanmaan sote-uudistuksen valmistelijoilla 700 rivin to do -lista – "Menee varmaan useampia vuosia"

Terveys: Sote-uudistuksen toteutuminen ei ole enää jos vaan kun. Sitä varten Pirkanmaalla on aloittanut sote-uudistusta valmisteleva toimielin.

Sote-uudistus etenee Pirkanmaalla, sillä Pirkanmaan hyvinvointialueen väliaikainen toimielin eli Vate aloitti toimintansa tällä viikolla. Vaten puheenjohtajana toimii Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Tarmo Martikainen.

Vaten tehtävä on tiivistetysti selvittää ja valmistella.

– Tehdään kahdeksan yhdeksän kuukauden pikaurakka ensi vuoden alkupuolelle, kun valitaan uusi aluevaltuusto ja -hallitus, Martikainen kertoo.

Eduskunta hyväksyi sote-uudistuksen kesäkuun 23. päivä. Uudet hyvinvointialueet aloittavat toimintansa 1.1.2023.

– Sote tulee ja toimeenpano alkoi nyt Pirkanmaalla. Ensimmäisessä vaiheessa on tärkeää, että saadaan uusi organisaatio rakennettua.

Vate aloittaa työn, mutta uudet, ensi vuoden alussa vaaleilla valittavat aluevaltuusto ja -hallitus tekevät merkittävät päätökset, kuten hyvinvointialueen rakenteet ja johtamisjärjestelmän.

Uusille hyvinvointialueille siirtyvät kuntien sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi. Uuden organisaation henkilöstölle pitää olla valmiina muun muassa talous- ja henkilöstöjärjestelmät, it-järjestelmä ja monet muut tukipalvelut.

– Hyvä esimerkki on ict. Jokaisella kunnalla on omat järjestelmät ja piireillä omat ja ne pitäisi saada silloin 1.1. pelittämään. Kyllä tässä on paljon käytännön selvitystyötä. Listalla on noin 700 riviä, mitä pitää selvittää ja laittaa kuntoon, Martikainen kertoo.

Tehtävälista on jaettu kriittisiin ja vähemmän kriittisiin tehtäviin. Näidenkin sisällä on vielä alempia kiireellisyystasoja: on asioita, jotka pitää laittaa kuntoon heti, asioita, joiden pitää olla kunnossa ennen vuotta 2023 ja asioita, jotka voidaan tehdä vuoden 2023 alun jälkeen.

– Menee varmaan useampia vuosia. Itse olen sanonut, että tämä ei ole kahden vuoden juttu. Menee helposti useampi vuosi kun mietitään, kannattaako kaikki tehdä samalla tavalla kuin nyt, Martikainen sanoo.

Tavallisen kuntalaisen ei kuitenkaan Martikaisen mukaan kannata olla huolissaan: sosiaali- ja terveyspalvelut pelaavat nyt ja jatkossa.

– Tavoite on, että kuntalainen ei huomaa muutosta.

Tampereella tapetilla ovat erityisesti olleet Sydänsairaala ja Coxa, joiden tulevaisuudesta on oltu huolissaan.

– Jos yhtiöistä puhutaan, niin on näkemys, että ratkaisut on löydetty, että ne saavat toimintaa osakeyhtiöinä jatkaa eikä sydänsairaala mihinkään häviä. Kansalaisena en olisi huolissaan, etteivätkö nykyiset palvelut säilyisi, Martikainen sanoo.

– Ei ole radikaalia muutosta odotettavissa.

Sote-uudistus

Eduskunta äänesti sote-uudistuksen lakien hyväksymisestä 23. kesäkuuta. Sote-uudistus hyväksyttiin äänin 105–77.

Tasavallan presidentti vahvisti lait 29. kesäkuuta.

Lait tulevat voimaan porrastetusti, ensimmäiset 1. heinäkuuta ja viimeiset 1.1.2023.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksessa vastuu sote-palvelujen ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyy kunnilta hyvinvointialueille.

Uusi hyvinvointialueita on 21. Lisäksi Helsinki on oma alueensa.

Hyvinvointialueilla on omat valtuustonsa, joihin valitaan edustajat aluevaaleilla vuoden 2022 alussa.

Lähde: soteuudistus.fi

Mainos: Accountor

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut