Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Ilmastoa ja taloutta ei tarvitse laittaa vastakkain – "Tehdään siis ilmastopolitiikkaa siellä, missä siitä on eniten hyötyä ilmastolle ja yritystoiminnalle ja vähiten haittaa ihmisten elämään"

Talous- ja ympäristökysymykset asetetaan tarpeettomasti vastakkain siten, että voimme valita ainoastaan toiselle puolelle edullisen ratkaisun. Usein meillä on löydettävissä ratkaisuja, jotka ovat sekä taloudelle sekä ympäristölle hyödyllisiä. Esimerkiksi Tampereella paljon käyttämättömiä mahdollisuuksia, joilla voimme vähentää hiilidioksidipäästöjä ja samalla säästää rahaa.

Muutamia esimerkkejä mainitakseni kaukolämmön tuotannon puhdistaminen sekä uusiutuvien polttoaineiden sekä hukkalämmön hyödyntäminen itsessään vähentää kaupungin hiilidioksidipäästöjä useita kymmeniä prosentteja.

Kaupungin bensiinikäyttöisen kaluston hiilidioksidipäästöjä olisi mahdollista vähentää 80 prosenttia etanolikonversiolla ja samalla polttoainekustannukset pienenisivät noin 20 prosenttia. Myös vanhojen kiinteistöjen automaatiojärjestelmien muutaman kymmenen euron hintaisella päivityksellä voidaan vähentää kiinteistön energiankulutusta kaksinumeroisen prosenttiluvun verran.

Näiden yksinkertaisten mahdollisuuksien lisäksi voimme tukea ympäristöystävällisten innovaatioiden syntymistä Tampereen kaupunkiseudulla. Hyödynnetään esimerkiksi innovatiiivisiä hankintoja potentiaalisten tuotteiden kohdalla luoden niille kasvun maaperää.

Kun nuo tuotteet myydää maailmalle, voittajia ovat Tampere, yritys ja ennen kaikkea ympäristö paljon laajemmassa mittakaavassa, kuin muissa ilmastoteoissa, joihin kaupunkitasolla pystymme.

Aina ilmaston etua ja taloutta ei saa kulkemaan käsi kädessä samaan suuntaan. Noissa tilanteissa meidän tulee valita kaikista vähiten ihmisten elämää haittaavat vaihtoehdot. Parhaiden vaihtoehtojen tunnistamiseen tarvitsemme tarkkaa dataa päästöistä ja kustannuksista voidaksemme tehdä toimivimman ratkaisun. Riittävän tiedon keräämiseen täytyy panostaa paikallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti. Tuon datan päälle saamme luotua markkinat, jotka luovat perustan ilmasto-ongelman ratkaisemiseksi globaalisti.

Tehdään siis ilmastopolitiikkaa siellä, missä siitä on eniten hyötyä ilmastolle ja yritystoiminnalle ja vähiten haittaa ihmisten elämään. Otetaan määrätietoisia askeleita kohti hiilineutraalia Tamperetta 2030 ja tuetaan samalla ilmaston lämpenemisen ratkaisemista globaalisti!

Jouni Markkanen

kaupunginvaltuutettu (kok.)

Tampere