Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Miltä näyttää Tampereen seudun lähijunaliikenne tulevaisuudessa? – Neljä skenaariota

Seutuhallitus on hyväksynyt Tampereen seudun lähijunaliikenteen skenaariot, jotka esittelevät lähijunaliikenteen mahdollisia tulevaisuuskuvia kaupunkiseudulla.

Skenaariot ovat toinen osa Tampereen kaupunkiseudun lähijunaliikenteen tavoitteellinen tulevaisuuskuva ja tiekartta toteutukselle -selvitystä.

– Skenaariot kuvaavat mahdollisia tulevaisuuksia. Ne eivät siis ole suunnitelmia, vaan työkaluja seudun vision määrittämiseen. Visio puolestaan on pohja konkreettisille kehittämistoimille, Tampereen kaupunkiseudun liikennejärjestelmäpäällikkö Tapani Touru kertoo tiedotteessa.

Neljä skenaariota poikkeavat toisistaan paljon. Toisen ääripään skenaariossa Tampereen seudun lähijunaliikenne muistuttaa Helsingin seudun lähijunaliikennettä: se luo vahvan rungon koko joukkoliikennejärjestelmälle ja palvelee nopealla vuorovälillä. Toinen ääripää kuvaa lähijunan taantuman, jossa kehitystä ei juurikaan tapahdu. Ääripäiden väliin on muodostettu kaksi muuta skenaariota, joiden keskeisenä erona on seudun oma panostus lähijunaliikenteen kehittämiseen muun muassa maankäytön kautta.

Skenaarioihin on valittu tietyt seisakkeet ja vuorovälit, jotka kuvastavat mahdollista kehityksen suuntaa. Seisakkeiden määrä vaihtelee kuudesta seisakkeesta 25 seisakkeeseen. Skenaarioiden kustannukset vaihtelevat seisakkeiden ja liikenteen sekä raideinvestointien tarpeen mukaan.

Seutuhallitus päättää lähijunaliikenteen visiosta lokakuussa 2021. Sitä ennen skenaarioita esitellään seudun päätöksentekijöille ja muille junaliikenteen kehittämiseen kytkeytyville toimijoille.

– Toivomme, että aineisto nostaa esiin kysymyksiä, joihin voimme hakea vastauksia. Meidän täytyy muistaa, että teemme ratkaisuja seuraavalle vuosikymmenelle. Tähän työhön kannattaa laittaa aikaa, jotta teemme oikeita päätöksiä, seutuhallituksen puheenjohtaja, pormestari Lauri Lyly (sd.) sanoo tiedotteessa.