Pirkanmaan järvivedet keskimääräistä lämpimämpiä – sinilevää usealla järvellä, kalakuolemat mahdollisia

Pirkanmaalla on havaittu sinilevää kymmenellä havaintopaikalla. Niistä yhdeksän on virallisia havaintopaikkoja. Sinilevää on havaittu pääasiassa Pirkanmaan etelä- ja kaakkoisosissa. Leväbarometrin mukaan sinilevää on hieman pitkän ajan keskiarvoa enemmän.

Hieman sinilevää on tällä viikolla havaittu Kangasalan Kirkkojärvessä, Roineessa ja Vesijärvessä, Nokialla Pyhäjärvessä ja Tottijärvessä, Sastamalassa Rautavesi-Liekovedessä, Valkeakoskella Vanajavedessä ja Mallasvedessä sekä Ylöjärvellä Kyrösjärvessä. Lisäksi rotarien seuraamalla Hämeenkyrön Mahnalanselän-Kirkkojärven havaintopaikalla havaittiin hieman levää.

Kansalaishavaintoja sinilevästä kirjattiin Pälkänevedeltä, Roineelta ja Vanajavedestä sekä Kihniön Korhosjärvestä ja Lempäälän Ruodasjärvestä.

Järvivedet ovat pitkän ajan keskiarvoa lämpimämpiä, ja tulevina päivänä jatkuvat helteet nostavat veden lämpötiloja entisestään. Monien Pirkanmaan suurten järvien veden lämpötila on noin 22–24 astetta, mikä on noin 5 astetta lämpimämpää kuin keskimäärin tähän aikaan kesästä.

Mitä korkeammaksi veden lämpötila nousee, sitä vähemmän siihen voi liueta happea. Samalla kalojen ja muiden vesieliöiden aineenvaihdunta kiihtyy veden lämmetessä. Kaloille tämä tarkoittaa tukalia oltavia erityisesti suojaisilla lahdilla ja tummissa vesissä, jotka lämpenevät avoimia selkävesiä enemmän. Pitkien hellejaksojen aikana kaloja voi kuolla hapenpuutteeseen.

Mitä tehdä, jos havaitset suuren määrän kuolleita kaloja

Jos havaitset yksittäisiä kaloja suuremman määrän kuolleita kaloja, ota yhteyttä ely-keskukseen ja kunnan ympäristöviranomaiseen.

Ota paikalta kuvia ja videoita, ja kirjaa muistiin mahdolliset poikkeukselliset olosuhteet (esimerkiksi suuri levämäärä, veden samentuminen tai vaahtoaminen).

Ota välittömästi talteen muutamia näytekaloja.

Näytekalat säilytetään jääkaapissa, eikä niitä tule pakastaa.

Näytekalat toimitetaan Ruokavirastolle tutkittaviksi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut