Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pirkanmaan järvivedet keskimääräistä lämpimämpiä – sinilevää usealla järvellä, kalakuolemat mahdollisia

Pirkanmaalla on havaittu sinilevää kymmenellä havaintopaikalla. Niistä yhdeksän on virallisia havaintopaikkoja. Sinilevää on havaittu pääasiassa Pirkanmaan etelä- ja kaakkoisosissa. Leväbarometrin mukaan sinilevää on hieman pitkän ajan keskiarvoa enemmän.

Hieman sinilevää on tällä viikolla havaittu Kangasalan Kirkkojärvessä, Roineessa ja Vesijärvessä, Nokialla Pyhäjärvessä ja Tottijärvessä, Sastamalassa Rautavesi-Liekovedessä, Valkeakoskella Vanajavedessä ja Mallasvedessä sekä Ylöjärvellä Kyrösjärvessä. Lisäksi rotarien seuraamalla Hämeenkyrön Mahnalanselän-Kirkkojärven havaintopaikalla havaittiin hieman levää.

Kansalaishavaintoja sinilevästä kirjattiin Pälkänevedeltä, Roineelta ja Vanajavedestä sekä Kihniön Korhosjärvestä ja Lempäälän Ruodasjärvestä.

Järvivedet ovat pitkän ajan keskiarvoa lämpimämpiä, ja tulevina päivänä jatkuvat helteet nostavat veden lämpötiloja entisestään. Monien Pirkanmaan suurten järvien veden lämpötila on noin 22–24 astetta, mikä on noin 5 astetta lämpimämpää kuin keskimäärin tähän aikaan kesästä.

Mitä korkeammaksi veden lämpötila nousee, sitä vähemmän siihen voi liueta happea. Samalla kalojen ja muiden vesieliöiden aineenvaihdunta kiihtyy veden lämmetessä. Kaloille tämä tarkoittaa tukalia oltavia erityisesti suojaisilla lahdilla ja tummissa vesissä, jotka lämpenevät avoimia selkävesiä enemmän. Pitkien hellejaksojen aikana kaloja voi kuolla hapenpuutteeseen.