Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampere mukana kokeilussa: pyöräteiden kuntoa tutkitaan mobiilipelin avulla

Tampere on mukana tempauksessa, jossa kuusi kaupunkia kokeilee kuntalaisille mobiilipelin kautta joukkoistettua pyöräteiden kuntokartoitusta.

Tapahtuma alkaa lauantaina 10. heinäkuuta 2021 kello 10 ja on käynnissä, kunnes kaikki tiet on kartoitettu.

Tampereen kaupunki tiedotti asiasta torstaina.

Osallistuminen tapahtuu polkupyörän tankoon kiinnitettävällä älypuhelimella ja siihen ilmaiseksi ladattavalla Crowdchupa-mobiilisovelluksella. Sovelluksen on suunnitellut samanniminen tamperelainen start up -yritys.

Käyttäjät poimivat pyöräillessään sovelluksen kartalla näkyviä virtuaalisia kolikoita ja marjoja nauhoittamalla videota, josta tekoäly tunnistaa pyöräteiden vauriot. Kerätyistä objekteista kertyy käyttäjille rahallista palkkiota, joka maksetaan heidän tililleen päivän päätteeksi.

Kaupungit käyttävät kerättyä tietoa katuverkon korjausvelan selvittämiseen ja pyöräteiden kunnossapidon suunnitteluun. Tampereen kaupunkiympäristön palvelualue on tilannut kokeiluprojektin kunnossapidosta vastaavalta kaupungin omistamalta Tampereen Infra Oy:ltä.

– Tampereen kaupunki on kehittänyt reilun kymmenen vuoden ajan paljon infraomaisuuden hallintajärjestelmiä, ja viime vuosina erityisesti erilaisten infraomaisuuslajien ylläpitoprosesseja, joten tehokkaat inventointitekniikat ovat keskiössä, kertoo Tampereen Infra Oy:n asiakkuus- ja ICT-päällikkö Olavi Ujanen tiedotteessa.

Tampere saa tänä vuonna kaikkien väylien eli katujen ja kevyen liikenteen väylien kuntotiedot, mikä on tärkeää elinkaariajattelun kannalta. Tiedot tulevat nyt myös kevyen liikenteen väylien liikenteenohjauslaitteista. Liikenneohjauslaitteiden tarkkaa tietoa hyödynnetään liikennejärjestelmä- ja katusuunnittelussa.

Tamperelainen uutisoi lokakuussa 2020 katujen mobiilikartoittamisesta Lempäälässä.