Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tärkeä tamperelainen | "Mitä likaisempi, sen parempi" – Tamperelaisen Aurin siivoamista seuraavat maailmalla miljoonat

Siistijä: Arkisin Auri Kananen on palveluesimies, viikonloppuisin tuntemattomien ihmisten siivousapu.

Videolla pinkissä siivousasussa esiintyvä nainen pyyhkii pinttyneen lian peittämän lieden uuden näköiseksi.

Sen jälkeen lattia tyhjentyy ruokapakkauksista ja tölkeistä niin, että asunnossa pystyy taas liikkumaan.

Vaikka video on puolen minuutin pituinen, asunnon siivoamiseen on todellisuudessa mennyt kymmenen tuntia.

Auri Kananen on töissä palveluesimiehenä siivousalalla, mutta siivoaa lauantaisin ilmaiseksi apua tarvitsevien koteja.

Siivoaminen on hänelle enemmän kuin työ, sillä hän kutsuu sitä myös harrastuksekseen.

Kananen tekee asuntojen siivoamisesta koosteita videopalvelu Tiktokiin, jossa hänen siivousvideonsa ovat saavuttaneet kymmeniä miljoonia katselukertoja.

Liian puhdas on tylsää.

– Siivoaminen on yksinkertaisesti niin kivaa. Mitä likaisempaa asunnossa on, sen parempi se on minulle. Liian puhdas on tylsää, naurahtaa Kananen.

Kananen kertoo, että yleensä häneltä siivousapua pyytävät henkilöt kärsivät mielenterveydellisistä ongelmista, jonka vuoksi asunnon siistinä pitäminen on hankalaa. Siivousapua ovat pyytäneet myös lapset, joiden vanhemmat ovat vaikeassa elämäntilanteessa.

Siivouspyyntöjä tulee paljon ulkomailtakin. Kanasen Tiktok-tiliä seuraa ihmisiä Kiinasta ja Yhdysvalloista saakka.

Hän on tuonut suomalaisen siivoamisen maailmankartalle sosiaalisen median kautta ja ollut mukana esimerkiksi yhdysvaltalaisessa Good Morning America -ohjelmassa.

Kananen on päätynyt siivoamaan myös entisen poikaystävänsä ja hänen nykyisen kumppaninsa yhteistä asuntoa. Tätä on ihmetelty sosiaalisessa mediassa, mutta Kanasen mielestä siinä ei ollut mitään outoa.

– Ensin oli tarkoitus siivota vain heidän parvekkeensa, kun sitä pyydettiin. Sitten se vähän eskaloitui, ja lopulta olinkin siivonnut koko asunnon.

Välillä Kananen on löytänyt itsensä siivoamasta julkisia alueita Tampereella: esimerkiksi Koskipuiston penkki ja bussipysäkin kyltti ovat saaneet perusteellisen putsauksen hänen toimestaan.

– Joskus autoa ajaessa huomaan likaisen asian, ja sitten se vain on siivottava.

Kananen toivoo, että siivoamisesta tulisi vielä yhtä muodikasta kuin sisustamisesta tai ruuanlaitosta. Hänen mielestään siivoamisesta voi oppia pitämään, jos sen osaa tehdä oikein.

Hän jakaa sosiaaliseen mediaan myös sellaisia videoita, joissa hän opettaa muun muassa putsaamaan kahvipannun oikeaoppisesti.

– Kun oppii taitavaksi siivoamisessa, rupeaa se tuntumaan kivaltakin, sanoo Kananen.

Nuoria on vaikea saada siivousalalle, sillä siivoamisesta on yleisesti negatiivinen mielikuva.

Muutosta parempaan suuntaan on kuitenkin huomattavissa: Kananen kertoo, että muutamat nuoret ovat tehneet siivousvideoita, joissa he kertovat Kanasen olevan heidän inspiraationsa lähde.

Kananen haaveilee vievänsä suomalaisen siivouksen maailmalle. Hänen mielestään suomalainen siivous on huipputasolla verrattuna esimerkiksi brittiläiseen siivoamiseen, joka on jämähtänyt 1980-luvulle.

– Ehkä lähden siivoamaan vielä joskus ulkomaillekin tuntemattomien koteja, sanoo Kananen.