Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pitäisikö viini saada ruokakauppaan? Tätä mieltä suomalaiset ovat

Yli puolet suomalaisista on tyytyväisiä nykyiseen alkoholipolitiikkaan, käy ilmi tuoreesta kyselystä. Näkemykset eivät ole viimeisen vuoden aikana muuttuneet.

Tammikuussa tehdyssä kyselyssä 56 prosenttia väestöstä pitää nykyisiä alkoholipoliittisia rajoituksia sopivina. Viime vuonna näin katsoi 57 prosenttia.

Alkoholipoliittisen rajoitusten kannatus ollut kasvussa vuodesta 2015, jolloin silloisia rajoituksia piti sopivina vain 38 prosenttia vastanneista.

– Väestön mielipiteet ovat pitkälti ennallaan, eikä suuria muutoksia vuoden takaiseen ole tullut. Se johtuu osin siitä, että tässä kyselyssä keskitytään vähittäismyynnin säätelyn politiikkaan, ja korona-aikana tapahtuneet alkoholimyynnin rajoitukset ovat koskeneet pitkälti anniskelupuolta, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Thomas Karlsson tiedotteessa.

Sukupuoli erottaa väestön mielipiteitä. Miehet ovat liberaalimpia, 37 prosenttia miehistä haluaisi väljempää alkoholipolitiikkaa, kun naisten vastaava osuus on 17 prosenttia.

Eniten näkemyksiä jakaa se, mistä viiniä saa ostaa. Puolet on sitä mieltä, että sitä pitäisi saada päivittäistavarakaupoista. Tämä oli tulos jo viime vuoden kyselyssä.

Vain 26 prosenttia väestöstä haluaisi viinejä päivittäistavarakauppoihin, jos viinien ohella kauppoihin tulisivat väkevät alkoholijuomat.

Vastaajien selvä enemmistö, 86 prosenttia, pitäisi väkevien myynnin tulevaisuudessakin Alkon yksinoikeutena.

Alkoholipoliittisia mielipiteitä mittaavia mielipidekyselyjä on tehty vuodesta 1984 alkaen.