Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hus ja THL patistavat Venäjällä käyneitä koronavirustestiin – "On riski, että tartunnat leviävät juhannuksena"

Venäjällä matkanneiden on tärkeää hakeutua koronavirustestiin 72 tunnin kuluttua Suomeen paluusta. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) korostaa, että tartuntariski Venäjällä matkanneilla on todellinen.

Sosiaalisten kontaktien välttäminen maahan paluun jälkeen on tärkeää testituloksen saamiseen saakka, Hus muistuttaa.

Koronavirustilanne Venäjällä on huolestuttava ja tartunnan riski siellä matkustaneilla on todellinen. Erityisen huolestuttavaa on, että Venäjällä epidemian huonontumisen on aiheuttanut herkästi leviävä deltavariantti.

– Tiistaina ja keskiviikkona Vaalimaalla otetuista rajanäytteistä on todettu jo 34 koronavirustartuntaa Husin alueen asukkailla. Tämä on huomattava määrä suhteutettuna aiempien päivien tartuntalukuihin, kertoo apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen Husin tiedotteessa.

Ruotsalainen tähdentää, että testiin hakeutuminen 72 tunnin kuluttua on tärkeää, jotta tartuntaketjut saadaan katkaistua mahdollisimman nopeasti.

– On riski, että tartunnat leviävät juhannuksen aikaan, jos ihmiset kokoontuvat eivätkä tiedä tartunnastaan. Jopa puolet tartunnoista on oireettomia. Tämän vuoksi sosiaalisten kontaktien välttäminen on tärkeää testituloksen saamiseen saakka, Hän sanoo.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) huomauttaa, että Venäjän koronavirusepidemia on pahentunut kesäkuussa hyvin nopeasti. Tartuntamäärät ovat kasvussa koko maassa mukaan lukien suuret kaupungit kuten Moskova ja Pietari.

Pietarissa 14 päivän ilmaantuvuus on 240 kun Suomessa vastaava on 19. Näin ollen riski saada koronavirustartunta Pietarissa on selvästi suurempi kuin Suomessa, THL toteaa.

THL suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista Venäjälle. Lisäksi vahva suositus on, että kaikki Venäjältä Suomeen palaavat matkustajat hakeutuvat koronavirustestiin 72 tuntia Suomeen paluun jälkeen ja välttävät sosiaalisia kontakteja testituloksen valmistumiseen saakka.

– Käymällä testissä jokainen voi varmistaa, ettei ole saanut matkalla koronavirustartuntaa. Samalla vähentää merkittävästi myös omien läheisten ja ystävien riskiä saada tartunta, THL:n johtaja Mika Salminen sanoo tiedotteessa.

Testiin voi hakeutua omalla koti- tai oleskelupaikkakunnalla. Koronavirustestit ovat testattavalle maksuttomia.