Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen tytäryhtiöt maksoivat kaupungille koronavuodelta osinkoja lähes 25 miljoonaa euroa – suurin maksaja sähkölaitos

Tampereen kaupungin tytäryhtiöt maksoivat koronavuodelta osinkoja lähelle 25 miljoonaa euroa. Suurin vuoden 2020 osingonmaksaja oli Tampereen Sähkölaitos Oy 20,0 miljoonan euron osingolla. Tiedot käyvät ilmi Tampereen kaupungin tytär- ja osakkuusyhtiöiden toiminnasta on kootusta vuosiraportista.

Kaupungin viidentoista suurimman tytäryhteisön yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi runsaat seitsemän prosenttia 885,3 miljoonaan euroon, mutta nettotulos laski yli 15 prosenttia 50,2 miljoonaan euroon.

Osinkotuloilla on selkeä merkitys kaupungin taloudelle, vaikka pitkään jatkunut tytäryhteisöjen osinkotulojen kasvu kääntyi laskuun. Saatu 24,26 miljoonan euron tulo vastaa noin 0,5 veroprosenttiyksikköä. Osinkojen kovin kasvu on ohi, mutta osinkosumman arvioidaan pysyvän jatkossakin 25–30 miljoonan euron tuntumassa.

Viime vuosi oli kaupungin tytäryhteisöille hyvin kaksijakoinen: osa yhtiöistä kasvatti liikevaihtoaan muun muassa kaupungin kovan rakentamistahdin ansiosta, mutta osa menetti myyntiään ja tulostaan koronan ja koronaepidemiaan liittyvien rajoitusten takia.

Omistajana Tampereen kaupunki haluaa edistää konsernin vastuullista liiketoimintaa ja avoimuutta. Osana näitä tavoitteita vuoden 2020 tytär- ja osakkuusyhtiöraporttiin on otettu tiedot tytäryhtiöiden ympäristöinvestoinneista. Tyttärien ympäristöinvestoinnit olivat viime vuonna kaikkiaan 142,4 miljoonaa euroa. Suurimpia ympäristöön investoivia olivat Tampereen Sähkölaitos -konserni, Tampereen Raitiotie Oy ja Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy.

Kaupunginvaltuuston tytäryhteisöille asettamien tavoitteiden toteutumisesta vuonna 2020 on raportoitu Tampereen kaupungin konsernitilinpäätöksen yhteydessä.

Konsernijaosto hyväksyi raportin 22. kesäkuuta.