Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Raitiotien on pian valmis Hatanpään valtatiellä – ensimmäiset koeajot juhannuksen jälkeen

Raitiotieallianssin ajojohtimien asennustyöt Hatanpään valtatien rataosuudella ovat loppuvaiheessa. Töiden edettyä lähes valmiiksi ratainfraa testataan kesä-heinäkuussa ennen varsinaisen liikenteen aloitusta.

– Ajojohtimien asennus on viimeisimpiä työvaiheita raitiotien rakentamisessa, eli koko raitiotien valmistuminen osalla 1 on nyt loppusuoralla. Koeajoja Hatanpään valtatiellä tehdään kahdessa vaiheessa. Kesäkuun lopulla testataan ensimmäiseksi Hämeenkadun ja Hatanpään valtatien liittymän vaihdekolmion ratainfraa. Muut osuudet Hatanpään valtatiestä koeajetaan heinäkuun puolivälissä, projektipäällikkö Sari Valjus Raitiotieallianssista kertoo tiedotteessa.

Kun koeajot ja loput ajojohdinasennukset saadaan onnistuneesti päätökseen, ovat Hatanpään kaikki raitiotietyöt valmiit.

– Raitiotietyöt valmistuvat etuajassa ja liikenne koko osalla 1 voidaan aloittaa 9. elokuuta. Liikenteen aloituksen jälkeen Hatanpään valtatiellä tehdään vielä katurakentamistöitä, jotka valmistuvat syksyn aikana.

Hatanpään valtatiellä on yhteensä 40 yhdistettyä sähkörata- ja valaisinpylvästä. Hämeenkadun ja Verkatehtaankadun välillä sähköradan pylvästyyppi on samaa kierteistä tikaspylvästä, jota käytetään myös Hämeenkadulla. Verkatehtaankadusta linja-autoasemalle pylvästyyppi on suoraa tikaspylvästä. Ajojohdinta Hatanpään valtatielle asennetaan kaikkiaan noin 1,5 kilometriä.

Myös raitiotien Hatanpään osuuden sähkönsyöttöasema on valmis. Asema sijaitsee linja-autoaseman edustalla maan alle rakennetuissa tiloissa. Raitiotien osalla 1 on kaikkiaan 11 sähkönsyöttöasemaa. Asemat on sijoitettu niin, että muutaman aseman mahdollisesti vikaantuessa sähkönsyöttö on turvattu eikä raitioliikenteelle aiheudu vikatilanteista häiriötä.

Hatanpään valtatien ja Hämeenkadun liittymässä testataan ratainfraa ja radan teknisiä järjestelmiä kesä-heinäkuun vaihteessa. Koeajoissa ajetaan läpi liittymässä sijaitsevan vaihdekolmion kaikki vaihteet kaikista eri suunnista. Koeajot tehdään yöaikaan, tiistain ja keskiviikon välisenä yönä 29.–30. kesäkuuta. Töiden aikana liikenteenohjaajat ohjaavat autoliikennettä liittymän joka suunnasta. Myös jalankululle ja pyöräilylle opastetaan turvallinen reitti koeajojen aikana.

– Koeajot tehdään yöllä bussiliikenteen tauon aikana, jotta liikenteelle tulisi mahdollisimman vähän haittaa. Ajonopeus koeajoissa on enintään viisi kilometriä tunnissa, Valjus kertoo tiedotteessa.

Koeajot jatkuvat heinäkuun puolivälissä, jolloin koeajetaan koko Hatanpään valtatien osuus Hämeenkadulta linja-autoasemalle. Koeajoja tehdään viikosta 28 eli 12. heinäkuuta alkaen, ja ensimmäiset koeajot tehdään myös tällöin yöaikaan. Hatanpään valtatiellä tehdään viikoilla 28 ja 29 eli heinäkuun puolivälistä eteenpäin myös loppuasfaltointeja yötöinä. Liikennettä koeajojen ja asfaltointitöiden aikana ohjataan liikenteenohjaajien avulla.