Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen lyseon lukion tilat perusparannetaan – lisäksi tehdään kaksi laajennusta

Tampereen lyseon lukion vuonna 1935 rakennettuihin tiloihin on tulossa perusparannus ja laajennus. Tampereen kaupungin elinvoima- ja osaamislautakunta hyväksyi perusparannuksen tarveselvityksen 22. kesäkuuta.

Lyseon lukion rakennus on peruskorjattu vuosina 1989– 1990. Kuntotutkimusten mukaan rakennuksen julkisivu ja sisätilat tarvitsevat perusparannuksen.

Lyseon lukion tiloissa toimii kaksi lukiota. Kansallisessa lukiossa on 480 oppilasta, ja kansainvälisessä IB-lukiossa 133 oppilasta.

Opiskelijamäärä on vuosien mittaan kasvanut, ja nykyiset tilat ovat niukat. Lukiokoulutus ei pysty niissä vastaamaan tavoitteisiin, joita uusi lukiolaki ja syksyllä 2021 voimaan astuva opetussuunnitelma koulutukselle asettavat. Esimerkiksi oppiainerajat ylittävään opiskeluun, jota uusi opetussuunnitelma painottaa, tarvitaan muunneltavia, pienryhmäoppimiseen soveltuvia tiloja. Lisäksi luonnontieteet ja kuvataide tarvitsevat erikoistiloja, kuten lisää laboratoriotilaa.

Rakennukseen tehdään perusparannus ja kaksi laajennusta. Toinen laajennus tulee rakennuksen alustatilaan länsisiiven alle aiemman suunnitelman mukaisesti, ja toinen on uusi, pieni piharakennus, joka on kooltaan noin 70 neliömetriä. Laajennuksista saadaan tarvittavaa lisätilaa opetukseen. Nämä toimet edellyttävät rakennusvalvonnan mukaan poikkeuslupaa.

Rakennus peruskorjataan täysin sisältä ja ulkoa. Piha-alueelle tulee muutoksia. Erikoistiloille on suunniteltu kustannuksia säästäviä ratkaisuja. Vaikka rakennus ei ole kaavalla suojeltu, rakennusta kohdellaan sen historiallista arvoa kunnioittaen. Suunnitelmista pyydetään lausunnot Pirkanmaan museolta ja ely-keskukselta.

Rakennus valmistuu käyttöön arvion mukaan elokuussa 2025. Väistötilakustannukset ovat 1,9 miljoonaa euroa vuodessa, väistötilan käyttö kestää kaksi vuotta. Hankkeen kokonaiskustannukset ilman väistökustannuksia ovat noin 17–18 miljoonaa euroa.