Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampere suunnittelee uusia kulttuuritiloja – Vanhaan rollikkahalliin suunnitellaan väliaikaista kulttuurikeskusta, Nekalan koulusta taiteilijoiden työtiloja

Tampereen kaupunki on selvittänyt viime talvena alueen kulttuuritoimijoiden tilatarpeita. Selvityksessä on noussut myös vanha Rollikkahalli: tarpeisiin pyritään vastamaan aiemmin linjatun Nekalan koulun valmistelun lisäksi nyt myös hallin väliaikaisella kulttuuritilakäytöllä, Hiedanrannan kulttuuritilaratkaisujen kehittämisellä sekä uudella Välitila-mallilla.

Nekalan koulua suunnitellaan muutettavaksi taiteilijoiden työtiloiksi ja monipuoliseksi kulttuurikeskukseksi. Myös konttikirjastona toimivan Nekalan kirjaston paluuta koulurakennukseen valmistellaan. Kiinteistö vaatii ennen käyttöönottoa laajan sisäilmasaneerauksen.

Työn suunnittelu on käynnissä ja hankkeen aloittaminen on tavoitteena tuoda päätöksentekoon vuoden loppuun mennessä. Tilat olisivat otettavissa kulttuurin käyttöön tämän hetken arvion mukaan talvella 2024 - 2025.

Kulttuuritilaselvityksessä painotettiin tilojen akuuttia tarvetta. Tarpeeseen vastatakseen kaupunki on käynnistänyt suunnitelmat Rollikkahallin tyhjien tilojen käyttöön ottamiseksi kulttuurille. Pyynikillä sijaitsevasta, alun perin Rollikoiden huoltoon ja säilytykseen tarkoitetusta rakennuksesta on vapautunut noin 2 000 neliömetriä tilaa, joka soveltuisi sellaisenaan monenlaiseen kulttuuritoimintaan ja taiteelliseen työhön.

Kiinteistö voitaisiin ottaa käyttöön kohtuullisin vuokrakustannuksin ilman suuria remontteja. Ratkaisu olisi väliaikainen vaihe kohti Nekalan koulua.

Rollikkahalliin valitaan syksyn aikana kilpailutusprosessin kautta päävuokralainen, jonka vastuulle tulee yksittäisten toimijoiden valinta, vuokrasopimukset sekä yhteistyön ja kulttuuritoiminnan kehittäminen. Tiloja ja toimintamahdollisuuksia esitellään tarkemmin kiinnostuneille alkusyksystä. Toiminnan toivotaan käynnistyvän vuoden 2022 alkupuolella.

Tulevina vuosina ja vuosikymmeninä voimakkaasti kehittyvän Hiedanrannan tavoitteena on olla vetovoimainen ja elävä kaupunginosa, jossa kulttuuri on vahvasti läsnä. Kulttuuritilana toimineelle Kuivaamolle rakennetaan tällä hetkellä väistötiloja etäämmällä sijaitsevalle Muovitehtaalle.

Tilat ovat valmistuttuaan käytössä noin kuusi vuotta. Ratikkalinja tulee kulkemaan nykyisen Kuivaamo-rakennuksen läpi. Pysyvien monitoimisten tapahtuma-, esiintymis- ja muiden kulttuuritilojen rakentamisen mahdollisuuksia selvitetään Hiedanrannan keskustassa sijaitsevaan korkeaan Hiertämö-rakennukseen.

Suurin osa alueen rakennuksista on siirtynyt vuoden 2021 alkupuolella Hiedanrannan kehitysyhtiön omistukseen. Yhtiön tavoitteena on säilyttää ja laajentaa nykyisiä kulttuuritiloja alueen kehittyessä.