Oletko koskaan miettinyt, mitä tapahtuu hypermarketeissa öisin? – "Kesällä ihmisten päivärytmi pidentyy"

Kauppa: Tamperelainen kyseli ympäri vuorokauden auki olevista marketeista, mitä niissä tapahtuu silloin kun moni on unten mailla.

Asiakas haluaa palvelua, me tarjoamme sitä.

Pirkkalan K-Citymarketin kauppias Petri Putila kiteyttää kaiken vähittäistavarakaupan toiminnan perusidean, mikä toteutuu hänenkin kaupassaan ympärivuorokautisesti.

– 24 tunnin aukiolo on tullut jäädäkseen suomalaiseen vähittäistavarakauppaan. Se on tulevaisuutta, Putila sanoo.

Pirkkalan K-Citymarketissa alkuyön ja aikaisen aamun tunnit ovat vilkkaimpia niin sanotuista yötunneista (kello 23-7).

Verkkaisinta kaupankäynti on noin kello 1-4. Viikonloppuöisin asiakkaita on arkiöitä enemmän.

Kello 23-07 välillä Pirkkalan K-Citymarketista haetaan Putilan mukaan melko tavallisia tuotteita, siis hyvin paljon samoja kuin muinakin päivän tunteina.

24 tunnin aukiolo on tullut jäädäkseen suomalaiseen vähittäistavarakauppaan. Se on tulevaisuutta.

– Tosin ihmiset ostavat silloin ehkä normaalia enemmän valmisruokaa. Voisin kuvitella sen liittyvän siihen, että vuorotyöläisen työvuoro on juuri loppunut tai se alkaa pian, Putila pohtii.

Hän kertoo, että kaupan hyllyt ovat yöllä yhtä täynnä tavaraa kuin päivälläkin. Palvelutiskit eivät ole auki.

Tavarantoimittajat saattavat tuoda kuormaa vaikkapa kello 2 yöllä, mutta niin tapahtuu myös kaupoissa, jotka eivät ole ympäri vuorokauden avoinna.

– Kuljettajilla on ollut avaimet, joiden avulla he saavat tavaran kauppaan sisään, mutta nyt pääsemme heti purkamaan kuormaa ja valmistelemaan aamua. Se helpottaa aamuvuoron työn aloittamista.

Suomalaiset lähtevät juhannukseksi sankoin joukoin pois kaupungeista, mutta jussina käy kuulemma kuitenkin väkeä myös vähittäistavarakaupoissa.

– Meillä on silloin normaalia huomattavasti isompi miehitys, Petri Putila kertoo.

Pirkanmaan Osuuskaupan hypermarketeista Kalevan ja Pirkkalan Prismat siirtyivät ympärivuorokautiseen aukioloon jo viime vuonna, Linnainmaan ja Lielahden Prismat tämän vuoden touko-kesäkuun vaihteessa.

Ryhmäpäällikkö Mari Riutta, joka vastaa Linnainmaan ja Pirkkalan Prismoista, kertoo etenkin loppuillan ja alkuyön sekä aikaisen aamun tuntien aikana käyneen Linnainmaalla mukavasti asiakkaita.

– Kesällä ihmisten päivärytmi pidentyy. Lisäksi korona lienee saanut ihmiset hakemaan kaupassa asioinnille rauhallisempia ajankohtia, Riutta pohtii ja toteaa kesän olleen selvästi oiva aika aloittaa 24 tunnin aukiolo kahdessa uudessa Prismassa.

Mari Riutta sanoo asiakkaiden ostavan kello 22-07 välissä eniten päivittäistavaratuotteita, mutta käyttötavaraakin menee. Hän kertoo hauskan esimerkin sunnuntain ja maanantain väliseltä yöltä.

– Silloin tehtiin neljän ympäri vuorokauden auki olevan Prisman välistä yhteistyötä asiakkaan hyväksi. Nuorisoporukka oli tullut Kalevan Prismaan hankkimaan lentopalloa beach volleyta varten. Niitä ei ollut Kalevassa hyllyssä. Työntekijämme soitti Linnainmaalle, joka oli asiakkaalle seuraavaksi helpoin paikka käydä ostoksilla. Pallo löytyi sieltä ja se vietiin suoraan odottamaan asiakasta. Nuoret pääsivät vielä pelaamaan yön tunteina, ryhmäpäällikkö Mari Riutta kertoo.

Tanja Karttunen viihtyy yötyössä

Tanja Karttunen on työskennellyt Linnainmaan Prismassa pelkässä yövuorossa siitä asti, kun market siirtyi olemaan auki ympäri vuorokauden. Yötyö sopii kuulemma Karttuselle, koska hän on illan virkku ja työpätkän päälle on luvassa tavallista pitempi vapaapätkä.

– Ei ole tarvinnut katua sitä, että ilmoitin halukkuuteni työskennellä öisin, Tanja Karttunen sanoo.

Ryhmäpäällikkö Mari Riutta kertoo, että öisin työskentelevään tiimiin rekrytoitiin työntekijöitä myös ulkopuolelta. Öisin työskentely on täysin vapaaehtoista eikä ketään työntekijää ole laitettu yövuororytmiin ilman hänen omaa haluaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut