Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helle ei hidasta rokotusta – "Päästään suunnitelman mukaisesti etenemään ja vaikka vähän nopeamminkin..."

Korona: Tampereen kaupungin ylilääkäri Kati Myllymäki muistuttaa, että varatulle koronarokotusajalle on tärkeää saapua, jotta rokotuskattavuutta saadaan edistettyä.

Koronarokotukset etenevät sittenkin heinäkuussa. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tiedotti viime viikolla, että Suomeen saadaan niin vähän rokotteita, että heinäkuussa voidaan antaa lähinnä tehosterokotuksia.

Ylilääkäri Kati Myllymäki Tampereen kaupungilta kertoo, että tilanne muuttui viime viikolla nopeasti.

– Viime viikon lopussa THL:ltä tuli tieto, että Suomeen saapuisi 800 000 rokotetta, joita ei oltu allokoitu vielä. Nyt pitäisi olla heinäkuukin turvattu niin, että päästään suunnitelman mukaisesti etenemään ja vaikka vähän nopeamminkin, Myllymäki sanoo.

Sitä ei vielä tiedetä, kuinka moni näistä rokotteista tulee Tampereelle, sillä määrät saadaan tietää vasta viime tingassa.

Tampere on lyhyen ajan sisällä avannut rokotusajanvarausta useille uusille ikäryhmille. Ainakaan vielä helteet ja kesäkelit eivät ole näkyneet rokotusyksiköissä.

– Viime viikolla meillä täyttyivät ajat, kun laajensimme ikäryhmiä, jotka ovat oikeutettuja rokotusajanvaraukseen. Todennäköisesti nuoremmat ikäpolvet eivät ehkä niin nopsaan lähde liikkeelle ja seuraa viestintää kuin vanhemmat, Myllymäki sanoo.

Tämän viikon rokotusajat on varattu jo ennakkoon melko täyteen sekä Ratinassa että Messukeskuksessa. Ajat on varattu jo ennen kuin kesähelteistä oli tietoa.

– Jos rupeaa jäämään aikoja tyhjäksi, voi kertoa siitä, että ei ole tultukaan rokotuksille vaan on jääty rannalle.

Myllymäki kertoo, että silloin kun tehosterokotukset alkoivat, noin neljä prosenttia ihmisistä jätti tulematta päivittäin tehosterokotukselle. Tuolloin kyseessä olivat kuitenkin iäkkäämmät. Ensimmäisistä rokotuksista ei Myllymäen mukaan ainakaan vielä ole raportoitu merkittävää poisjääntiä.

– Helteistä huolimatta on tärkeää tulla varatulle ajalle, että saataisiin mahdollisimman nopeasti rokotuskattavuutta edistettyä. Ja yhtä tärkeää on kakkosrokotteen ottaminen, Myllymäki muistuttaa.

Tällä viikolla rokotusaikaa pääsevät varaamaan kaikki vuonna 1999 ja sitä ennen syntyneet sekä 12–16-vuotiaat riskiryhmiin kuuluvat lapset ja nuoret. Raja siinä, kuka päättää tuon ikäisten rokotuksesta, on Myllymäen mukaan hieman häilyvä.

– Jos lapsi on kykenevä itse päätöksen tekemään, hänellä on siihen oikeus. Vanhemmat voivat siihen [rokotuksen ottamiseen] kannustaa. Uskon, että riskiryhmässä ei ole sen kanssa ongelmaa. Kun on pitkäaikaissairaus, niin kyllä uskon, että rokotteet otetaan.

Muiden 12–16-vuotiaiden rokottamisesta ei ole vielä THL:n päätöstä. Sen sijaan 2001–2005 syntyneet pääsevät varaamaan rokotusaikoja jo ensi viikolla. Rokotusajanvaraus etenee ikäryhmittäin niin, että 2001-syntyneiden ajanvaraus alkaa maanantaina ja siitä eteenpäin joka päivä aukeaa vuotta nuorempien ajanvaraus. Ensi viikon jälkeen rokotusajan voivat siis Tampereella varata kaikki 16 vuotta täyttäneet.