Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matkustaminen helpottuu, mutta koronariski on edelleen olemassa – Muista nämä ennen reissuun lähtöä

Ulkoministeriö suosittelee noudattamaan erityistä varovaisuutta matkustettaessa EU- ja Schengen-alueelle.

Maahantuloa Suomeen helpotettiin EU- ja Schengen-maista maanantaista 21. kesäkuuta alkaen. Maahantulo sallitaan koronarokotukset saaneille ja alle puoli vuotta sitten koronavirustaudin sairastaneille.

Maahantulo sallitaan myös työnsä takia EU- ja Schengen-maista matkustaville.

Ulkoministeriö suosittelee myös edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista EU- ja Schengen-alueiden ulkopuolelle, poikkeuksena maat, joiden osalta hallitus on poistanut maahantulon rajoitukset.

Lisäksi ulkoministeriö suosittelee edelleen välttämään kaikkea matkustamista Brasiliaan, Etelä-Afrikkaan ja Intiaan.

Ulkoministeriö suosittelee myös tiettyjen maiden osalta välttämään kaikkea matkustamista tai poistumaan maasta välittömästi maan yleisestä turvallisuustilanteesta johtuen.

Koronavirus on edelleen suuri maailmanlaajuinen riski matkustusturvallisuudelle, ja tilanne voi eri maissa ja alueilla muuttua äkillisesti ja yllättäen.

Ulkoministeriön mukaan terveydenhoitopalveluiden saatavuus voi olla rajoitettua, karanteeneja voidaan määrätä ja ulkona liikkumista voidaan rajoittaa. Pandemiatilanteessa ulkoministeriön kyky auttaa pulaan joutunutta saattaa olla rajallinen.

Jos päättää matkustaa, on oltava vastuullinen ja noudatettava viranomaisten suosituksia ja määräyksiä, ulkoministeriö tähdentää.

Jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu, ja Suomen kansalaisilla ja täällä pysyvästi asuvilla on aina oikeus palata.

Matkaa suunnittelevan on tärkeää huomioida, että mailla voi olla maahantulorajoituksia omilla rajoillaan. Matkailu kaikkiin maihin ei siis välttämättä ole mahdollista.

Ulkoministeriö kehottaa tarkistamaan ajantasaiset maahantulosäädökset ennen matkaa kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi lähimmästä edustustosta. Myös kauttakulkumaat voivat asettaa omia rajoituksia.

Yhä useampi maa vaatii negatiivista koronatestitulosta, todistusta sairastetusta koronasta tai todistusta koronarokotteen saamisesta maahanpääsyn edellytyksenä.

Useimmissa maissa todistusta edellytetään maan omilla kielillä tai englanniksi. Matkalle lähtijän on itse selvitettävä todistusten vaatimukset.

Ennen matkaa on varmistettava myös matkavakuutuksen voimassaolo ja kattavuus. Tällä haavaa on syytä erityisesti tarkistaa, että vakuutussuoja kattaa myös pandemiatilanteen.

Ulkoministeriö suosittelee aina tekemään matkustusilmoituksen.

Lue lisää: Lomalennot pääsevät taas vauhtiin, matkailuala iloitsee – alan yritysten liikevaihto ehti pudota 90 prosenttia

Lue lisää: STM: Koronapassi tulee Suomessa käyttöön heinäkuun puolivälissä