Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Puistokatuja, piha-alueita, moderneja kerrostaloja – Tältä tulee näyttämään Nokian Edenin alue tulevaisuudessa

Nokian satama-alueen ja Edenin kylpylähotellin uuden asuinalueen suunnittelu on edennyt asemakaavan muutoksen ehdotusvaiheeseen. Viholassa sijaitsevalle, noin seitsemän hehtaarin alueelle on suunnitteilla uutta kerros- ja pientaloasumista noin 800 asukkaalle.

Lisäksi satamarantaa kehitetään viihtyisäksi vapaa-ajanviettopaikaksi asukkaille ja matkailijoille. Asemankaavamuutosta käsitellään seuraavassa Nokian kaupunkikehityslautakunnan kokouksessa ensi tiistaina.

Noin 1,5 kilometriä keskustasta sijaitsevalla satama- ja kylpyläalueella on Nokian kaupungin ja yksityisen maanomistajan CapMan Hotels II -rahaston Kiinteistö Oy Nokian Paratiisikatu 2:n maanomistuksia. Asemakaavamuutoksen tavoitteena on kehittää matkailupalveluiden ja sataman toimintaedellytyksiä sekä lisätä alueen asukasmäärää, joka tukee samalla myös Edenin alueen palveluiden kehittämistä.

Asemakaavassa osoitetaan rakennusoikeutta asuinrakennuksille noin 29 000 k-m² ja kylpylähotellille noin 24 500 k-m². Kerros-, rivi- ja kaupunkipientalot sijoittuisivat kolmeen kortteliin ja niiden väliin jää piha- ja puistoalueita sekä pihakatuja. Kaavassa on lisäksi varattu mahdollisuus hotellitoimintojen kehittämiseen tulevaisuudessa.

– Suunnittelussa on alusta lähtien ollut tavoitteena varmistaa, että naapurikerrostalojen näkymät Pyhäjärvelle säilyvät uusien kerrostalojen väleistä. Uusien talojen ja kylpylähotellin väliin jää rannalle toriaukio, jossa kaupunkilaiset voivat järjestää esimerkiksi tapahtumia, sanoo Nokian kaupungin projektiarkkitehti Jorma Hakola.

Kaavamuutoksella muodostetaan satama- ja kylpyläalueelle uudet Paratiisiranta- ja Paratiisitori-nimiset kadut. Lisäksi Paratiisikadun, Viholankadun ja Nuijamiestentien risteykseen varataan katualuetta liikenneympyrää varten. Liikenneympyrällä varmistetaan liikenneturvallisuus käyttäjämäärien kasvaessa.

Nokian satama- ja kylpyläalueen asemakaavamuutos edistää kaupungin strategian toteutumista, jonka yhtenä tavoitteena on olla rantojen kaupunki. Satama-alueelle on suunniteltu rantaa mukaileva jalankulku- ja pyöräilytie sekä laitureita veneitä ja lauttoja varten.

– Ranta kunnostetaan edustavaksi ja kaupunkilaisten virkistykseen sopivaksi alueeksi. Jalankulku- ja pyöräilytietä pitkin on tavoitteena päästä tulevaisuudessa Edeniltä Nokian keskustaan tai etelän suuntaan aina Viinikanniemeen asti. Lisäksi rantaan mahdollistetaan satama-alueen palveluiden kehittäminen, kertoo Nokian kaupungin maankäyttöjohtaja Kari Stenlund.

Alueen yksityinen maanomistaja CapMan haluaa kehittää uudelle alueelle moderneja koteja, jotka tarjoavat järvenranta-asumista hyvällä sijainnilla eri elämäntilanteissa oleville asukkaille. Suunnitelmissa on rakentaa talojen keskelle puistomainen alue, leikkipihoja ja istutuksia, jotka luovat yhteisöllistä tunnelmaa.

– Nokian sataman ja kylpyläalueen sijainti on erinomainen niin Tampereella työssäkäyville kuin luonnonrauhaa rakastaville. Edenin kylpylähotellin, Viholan kauppakeskuksen sekä keskustan palvelut ovat lähellä ja julkinen liikenne takaa sujuvat kulkuyhteydet, sanoo CapManin partneri Pirjo Ojanperä tiedotteessa.

Ojanperän mukaan CapMan tulee valitsemaan toteuttajakumppanit hankkeeseen asemakaavan valmistumisen yhteydessä, jotta toteutus voidaan käynnistää kaavan vahvistuttua.

Kaupunkikehityslautakunnan käsittelyn jälkeen Nokian satama- ja kylpyläalueen asemakaavamuutos asetetaan nähtäville. Tämän jälkeen se etenee kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi loppuvuonna 2021.