Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teatteriarvio: Tohvelisankarin rouva saa raikkaan ohjauksen

Arvostelu: Vihdoin päästään teatteriin! Pyynikillä nähdään taitavasti esitettyä Maria Jotunia, kirjoittaa Tamperelaisen teatterikriitikko Katariina Fleming.

Pyynikin kesäteatterin Tohvelisankarin rouva ilahduttaa lahjakkailla näyttelijävalinnoillaan. Tom Lindholm on lepsuna Aadolf-tohvelisankarina kuin luotu rooliin pienintä elettä myöden. Piia Soikkeli hänen huikentevaisena, nuorena Juulia-vaimonaan on ylväs näky. Hän laittaa peliin koko viehätysvoimansa ja notkean vartensa ja miehet ovat sulaa vahaa hänen edessään.

Juulia tietää mitä haluaa elämältään: rahaa, seksiä ja vähän rakkautta. Karoliina Kudjoi on huippuvireessä Reettana. Hän on kuin uudestisyntynyt: uhkuu temperamenttia ja puhtia. Reetta osaa myös rakastaa aidosti.

Maria Jotuni (1880-1943) ravisteli tuotannossaan naiskuvaa. Tohvelisankarin rouvassakin naisia kuvataan tarkasti – heille avioliitto on sananmukaisesti naimakauppa.

Antti Mikkolan ohjaama esitys kulkee svengaavasti kohtauksesta toiseen. Pyörivää näyttämöä käytetään harvinaisen taitavasti. Vaikka puhetta on paljon, puuduttavia kohtauksia ei ole. Jotunin hersyvä kieli on nautittavaa kuultavaa ja Mikkola on sovituksessaan luottanut sen voimaan.

Näyttelijävalinnat ovat onnistuneita. Ola Tuomisen leskeksi jäänyt konstaapeli koettaa löytää uutta vaimoa. Olisiko Reetta intreseerattu, kun on jo porsaskin ostettu?

Justus on veljensä Aadolfin tapaan tilanomistaja ja Aimo Räsänen tekee hänestä oivallisen tyypin. Miehen himoitut miljoonat aiheuttavat ahneutta ja riitaa. Justuksen emännöitsijänä on jo kymmenen vuotta ollut Karoliina, josta Pia Piltz luo riemastuttavan hahmon siidereineen ja savukkeineen. Nuori herra Veijo - Pyry Kähkönen- saapuu näyttämölle hauskalla punaisella polkuautolla. Häneltä käy tyttöystävän vaihtokin yhtä vauhdikkaasti. Inke Koskinen hurmaa Aadolfin tyttärenä. Esme Kaislakarin ponteva Lempi-sisäkkö löytää vihdoin isän ja tulevan aviomiehenkin. Arttu Ratisen Eljaksessa on aineksia uudeksi tohvelisankariksi.Isä varmistuu myös Henry Pöyhiän Matti-paimenpojalle, jota Reetta on kasvattanut yksin.

Monenlaisten kommervenkkien jälkeen lopussa näyttää kaikki olevan hyvin – vai onko sittenkään?

Teppo Järvisen erinomainen lavastus tuo Pyynikille ihastuttavan lasiverannan ja puisia veistosmaisia eläinhahmoja. Jaana Aron pukusuunnittelu jättää tapahtuma-ajan sopivan viitteelliseksi. Hautajaissaatto ja asut ovat huimia. Esitysta siivittävät tutut laulut kuten Uneen aika vaipuu, Pieni nukke, Piilopaikka ja Ihmemaa.