Vaalitulos vetää aina nöyräksi, sanoo Tampereen nuorin kaupunginvaltuutettu

Näkökulma: SDP:n Sofia Julin, 22, on iästään huolimatta jo poliittisen työn konkari.

22-vuotias Sofia Julin (sd.) on Tampereen valtuuston kuopus. Iästä huolimatta työ politiikassa on jo tuttua. Laura Tammisto
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Päättyneissä kuntavaaleissa Tampereen valtuutettujen keski-ikä laski neljällä vuodella edellisiin vaaleihin verrattuna. Eniten keski-ikää laski osaltaan Sofia Julin (sd.), 22, joka on Tampereen nuorin valtuutettu.

Politiikka on nuorelle naiselle tuttua hommaa jo vuosien takaa. Hän on työskennellyt pari vuotta Antti Rinteen ja Aki Lindénin avustajana.

– Aloitin työssä syksyllä 2019 kun Rinne oli vielä pääministerinä. Olen nähnyt politiikkaa hyvältä näköalapaikalta, ja kaikenlaista on tässä tosiaan sattunut. Ensin oli hallituskriisi ja sitten tuli korona siihen perään. On ollut mielenkiintoista nähdä miten asioita on hoidettu ja miten kaikesta on päästy eteenpäin, Julin sanoo.

Vaalitulokseen hän on tyytyväinen, vaikka puolueen menestystä kokonaisuutena pidettiinkin pettymyksenä.

– Siitä voi olla tyytyväinen, että hallituspuolueet keräsivät vaaleissa enemmän ääniä kuin oppositio. Tietysti vaalitulos vetää aina nöyräksi, ja olen otettu siitä että minua äänestettiin noin paljon. Tosin osasin ehkä hieman odottaakin hyvää vaalitulosta, sillä neljä vuotta sitten olin jo hilkulla päästä valtuustoon

– Tampereella on nyt hyvä balanssi. On nuoria ja tuttuja vanhoja ehdokkaita. Toivon että rakentavassa hengessä mennään yhdessä eteenpäin tulevallakin valtuustokaudella, Julin iloitsee.

Hän haluaa nostaa erikseen esille tärkeimmän vaaliteemansa: yksin asuvat.

– Tamperelaisistakin yli puolet ovat yksin asuvia. Silti harva puhuu heidän asioistaan. On tärkeää, että hoidamme jälkihoidon ja syntyneen sosiaalisen kriisin viimeisen päälle, Julin sanoo.

Myös puolueelle hänellä on kehitysehdotuksia.

– Kun valtuustokautta mennään eteenpäin, meidän pitää miettiä, miten puolueemme vahvistaa kannatustaan myös suurissa kaupungeissa sekä nuorten aikuisten keskuudessa. Ovatko poliitikot kiinnostuneita kuntalaisista? Minkälaista politiikkaa tehdään vaalien välillä?

– Yksi tärkeimpiä velvollisuuksiamme on se, että pidämme kaupunkilaisiin yhteyttä ja osallistamme heitä päätöksentekoon aktiivisemmin. Tärkeää on myös jalkautua esimerkiksi eri asuinalueille ja eri ikäisten pariin, Julin tähdentää.

Hänellä on oma esimerkki siitä, miten poliitikko pääsee äänestäjän luo.

– Olimme täkäläisen yökerhon edustalla jamassa kondomeja toisen nuoren ehdokkaan kanssa, Julin kertoo.

Sofia Julin

22-vuotias poliittinen avustaja ja kaupunginvaltuutettu (sd.)

Oli ehdolla jo 2017. Sai nyt kuntavaaleissa 266 ääntä.

On tyytyväinen runsaasta uusien, nuorten valtuutettujen määrästä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut