Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilveksen jalkapallojoukkueellakin on kohta oma sydäniskuri – "Vierasotteluissa käyn ensimmäiseksi katsomassa, mistä iskuri löytyy..."

Jalkapallo: Christian Eriksenin rytmihäiriö pelästytti viikko sitten koko maailman. Ilveksen edustusjoukkue hankkii nyt oman defibrillaattorin.

Koko jalkapalloileva maailma pysähtyi lauantai-iltana 12. kesäkuuta hieman puoli kahdeksan jälkeen illalla. Tanskan tähtipelaaja Christian Eriksen tuupertui maahan kesken Suomen ja Tanskan välisen EM-ottelun, ja hetken aikaa pelättiin, onko miehen kohtalo pahin mahdollinen.

Kyse oli sydämen rytmihäiriöstä, joka aiheutti pelaajalle hengenvaarallisen tilanteen. Ylöjärvellä Ilveksen fysiikkavalmentaja ja fysioterapeutti Heli Rekimies katsoi lähetystä televisiosta. Hän kehuu lääkintähenkilökuntaa ammattimaisista, ripeistä ja ennen kaikkea oikea-aikaisista otteista.

– Kolmetoista minuuttia siinä meni aikaa. He toimivat mielestäni niin hyvin kuin mahdollista. Katsoin, että sydäniskuria käytettiin apuna kertaalleen. Tietysti kaikki tuo näyttää hurjalta suorassa lähetyksessä, kyllähän siinä puhuttiin pelottavasta tilanteesta, Rekimies kehuu.

Jalkapalloilun maailmassa vastaavaan on osattu varautua. Suomessa seuraväkeä koulutetaan joka vuosi hätäensiapuun, ja kaikki liigapelaajat käyvät läpi terveystarkastuksessa sydämen ultraäänitutkimuksen ja heiltä otetaan myös sydänfilmi.

– Omassa työssä ei ole ihan vastaavaa tullut. Oman isäni kanssa aikanaan tuli tällainen tilanne. En onnistunut, eikä hoitohenkilökunnallakaan ollut mitään tehtävissä, Rekimies sanoo.

Ilveksen edustusjoukkue harjoittelee Kaupin urheilukeskuksessa, jossa sydäniskureita löytyy yksi. Se on Sports Centerin seinässä, mutta siitä on matkaa harjoituskentälle noin 150 metriä. Ilveksen edustusjoukkue onkin nyt hankkimassa myös oman sydäniskurin. Hankinta tehdään yhdessä seuran yhteistyökumppanin kanssa.

– Kun menemme mihin tahansa vierasotteluun, ensimmäiseksi käyn katsomassa että mistä iskuri paikan päältä löytyy, Rekimies kertoo rutiineistaan.

Sydäniskuri löytyy myös julkisista tiloista Tampereelta.

– Ihmiset eivät välttämättä osaa aina ajatella, että sellainen on saatavilla.

Lajin historiasta löytyy myös tapauksia, joissa lopputulos on ollut pahin mahdollinen. Esimerkiksi Italian sarjoissa löytyy 2000-luvulta useampia kuolemantapauksia.

– Tietysti jos ajatellaan lauantaita, niin varmasti urheilija on ollut kovilla stressin ja jännityksen takia. Eriksenin tyyppinen pelaaja ottaa varmasti painetta siitä, että onnistuu. Tuollainen rytmihäiriö ei kuitenkaan aiheudu ilman sydänperäistä vaivaa, Rekimies kuvailee.

Ilves päätti lauantain jälkeen, että seuran tytäryhtiö Ilves Plus järjestää kesän aikana kolme hätäensiapukoulutusta.

Kouluttajana on SPR:n Veijo Vasama ja yhteen koulutustapahtumaan otetaan 16 henkilöä. Päivämäärät ovat 28. kesäkuuta, 11. heinäkuuta ja 15. heinäkuuta.

– Päätimme, että nyt on oikea hetki ja koulutukselle tarvetta. Jonkun verran on tullutkin ilmoittautumisia, mutta koulutuksiin mahtuu edelleen, Rekimies sanoo.

– Tämä koulutus on voimassa kolme vuotta, ja sen pystyy tällä sisällöllä päivittämään ajan tasalle. Koulutus on suunnattu kaikille, eikä aiempaa ensiapukoulutusta tarvitse olla, mutta sitä voi käyttää myös EA1-uusintakoulutuksena.