Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiedätkö sinä, mikä numero on 116 117? – "Varaudumme noin 9 000 puheluun kuukaudessa"

Sairaaloiden ja terveysasemien kesäsulkujen heijastusvaikutukset näkyvät välillä ruuhkina Tays Päivystys Acutassa ja Tays Valkeakosken päivystyksessä. Moneen äkilliseen vaivaan voi kuitenkin saada avun soittamalla päivystysavun numeroon 116 117.

Päivystysapu otettiin Pirkanmaalla käyttöön vuodenvaihteessa eli puolisen vuotta sitten. Se ei kuitenkaan ole vielä kaikilta osin lyönyt läpi.

– Varauduimme noin 9000 puheluun kuukaudessa. Tällä hetkellä puheluita tulee kolmisen tuhatta. Määrä on koko ajan kasvanut, mutta ehdottomasti enemmänkin saisi ja kannattaisi soittaa, sanoo tiedotteessa päivystyksen toimialuejohtaja Sirpa Rainesalo Taysista.

Päivystysapu auttaa kaikissa tilanteissa, jotka ovat kiireellisiä mutta eivät varsinaisia hätätilanteita. Hätätilanteessa oikea numero on aina 112.

Päivystysavusta asiakas saa asiantuntijan arvion hoidontarpeestaan ja tilanteeseen sopivimmasta hoitopaikasta. Joskus se on Acuta tai Valkeakosken päivystys, joskus taas oma terveysasema. Tarvittaessa annetaan hoito-ohjeita.

Tällä hetkellä eniten puheluita tulee pikkulasten ja alle 10-vuotiaiden lasten vanhemmilta.

– Heitä voidaan usein auttaa pelkän puhelun kautta, eikä päivystykseen tarvitse aina lähteä lainkaan. Voimme esimerkiksi antaa ohjeita kuumeen hoitoon tai vatsakipuisen lapsen seurantaan, Rainesalo kertoo.