Politiikan asiantuntija suhtautuu kuntavaalien tulokseen rauhallisesti: ”Mitään järistyksiä ei tapahtunut”

Näkökulma: Edesmennyt ihminen ratkaisi kuntavaalien tuloksen Tampereella. Pertti Timonen sanoo, että lopputuloksesta jää ikäväkin maku.

Elämä jatkuu samanlaisena kuntavaalienkin jälkeen, analysoi politiikan asiantuntijamme Pertti Timonen. Petteri Mäkinen
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Kaupunkilehti Tamperelaisen politiikan asiantuntija Pertti Timonen on ehtinyt nähdä suomalaisessa politiikassa lähes kaikki mahdolliset vaalien lopputulokset, mutta viikonloppu löi konkarin sittenkin hieman ällikällä. Jalkapallon ystävä katsoi ensin lauantaina, miten kuolema kävi lähellä Tanskan ja Suomen välisessä EM-ottelussa.

Konkreettisesti kuolema osui heti seuraavana päivänä Tampereen kuntavaalitulokseen. Kokoomuksen pormestaripaikka sinetöityi vaaliliitolla Rkp:n kanssa: toukokuussa menehtyneen Peter Löfbergin äänet käänsivät tiukan kilpailun kokoomuksen eduksi. Tarkistuslaskennen jälkeen kokoomuksen listan voittomarginaali SDP:hen oli 15 ääntä.

– Onhan tämä outo tilanne, hyvin epätavallinen tilanne. Vaikka kaikki menee tietysti pykälien mukaan, jää vaaleista ikäväkin maku.

Siihenkin Timonen pettyi, että äänestysaktiivisuus jäi varsin matalaksi. Itä-Suomesta kotoisin oleva Timonen oli erityisen ihmeissään oman kotiseutunsa hyvin alhaisesta äänestysaktiivisuudesta.

– Kokoomusta varmasti auttoi se, että heidän kannattajansa äänestävät aina.

Aktiivisuuden vähäisyys herätti Timosessa radikaalin idean: hän esittää, että kuntavaalit ja eduskuntavaalit tulisi yhdistää.

– Riittääkö ihmisten mielenkiinto, kun kuntien rooli on yhteiskunnassa muuttumassa vaan koko ajan pienemmäksi? Onhan sekin huolestuttavaa, että eduskuntavaaleja ja kuntavaaleja vertailtaessa äänestysaktiivisuuden ero on noin 15 prosenttia.

Jännityksen ja dramatiikan jälkeen palataan kuitenkin Timosen mukaan takaisin Suomeen, jossa asiat eivät juuri kuntavaalien tuloksesta heilahda suuntaan tai toiseen.

– Mitään maanjäristyksiä ei sitten kuitenkaan tapahtunut, Timonen kuvailee.

Pääministeri Sanna Marinin vaalikokemus lienee sellainen, että sitä on vaikea kuvailla absoluuttisen hyväksi tai huonoksi.

– Pääministerin ei välttämättä pidä muuttaa yhtään mitään. Pesti on stressaava ja mankeli on ollut kova, mutta se kuuluu työn luonteeseen eikä muutu sinänsä miksikään, on puolueen kannatus sitten mitä tahansa, Timonen pohtii.

Vihreiden vaalitulos oli jo siinä määrin murheellinen, että se voi jo herättää kysymyksen puoluejohtaja Maria Ohisalon tulevaisuudesta.

– En näe sitä tapahtuvaksi lähiaikoina, että hallitus kaatuisi. Elämä jatkuu ja seuraavaksi yritetään saada sote-uudistus pakettiin, Timonen kuvailee.

Pertti Timonen

Kaupunkilehti Tamperelaisen politiikan asiantuntija

valtio-opin dosentti Tampereen yliopistossa politiikan tutkimuksen oppialalla

yhteiskuntatieteiden tohtori

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut