Pääministeri Sanna Marinin pitkävetotripla kesti lähes loppuun asti – "Sanna oli varmaan ainoa Suomessa, joka ennusti tämän julkisesti..."

Politiikka: Pääministeri teki Tampereella henkilökohtaisen ääniennätyksen. Sekään ei riittänyt siihen, että puolue olisi uusinut pormestaripaikkansa. Samoin valtakunnallinen heikko menestys jätti puolueelle paljon mietittävää.

Pääministeri Sanna Marinin ennustukset menivät kuluvana viikonloppuna yhtä lukuunottamatta nappiin: Suomi voitti Tanskan jalkapallossa ja SDP oli Tampereen suurin puolue. Se ei kuitenkaan riitä pormestaripuolueen aseman säilyttämiseen. Pekka Ruissalo
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Viikonlopun perusteella voi sanoa, että pääministerissä ja puoluejohtajassa Sanna Marinissa (sd.) olisi hyvinkin potentiaalia ammattimaisen vedonlyönnin työtehtäviin. Ensin sosiaalinen media haukkoi henkeään, kun pääministeri ilmoitti heti koronarokotuksella käytyään Suomen voittavan Tanskan lauantaina.

Eivätkä ennustukset tähän jääneet: samaisen perjantain alkuiltana Marin oli hyvin luottavainen puolueensa vaalimenestykseen Tampereella.

– Pyrimme siihen, että Sdp on Tampereen suurin puolue ja pormestaripaikka säilyy, Marin pohti rauhallisesti perjantai-iltana vieraillessaan Tipotiellä.

Ennustuksissa määrääväksi muuttujaksi osoittautui kuolema. Ensimmäisessä tilanteessa koko maailma näki televisiosta, miten Christian Eriksenin elämä saatiin Suomen ja Tanskan matsissa pelastettua nopealla ensiavulla. Ottelua päätettiin jatkaa, ja Suomi voitti 1–0.

– Sanna oli varmaan ainoa koko Suomessa, joka uskalsi tämmöisen ennusteen tehdä julkisesti, tuumittiin vihreiden vaalivalvojaisissa sunnuntai-iltana Tampereella.

Myös ennuste suurimman puolueen paikasta osui kohdilleen. Kolmaskin ennuste oli pitkään menossa sellaisenaan oikein. Sitten kuolema puuttui tässäkin asiassa peliin: toukokuussa kuolleen Peter Löfbergin äänet ratkaisivat sen, että pormestaripaikka menee kokoomukselle. Tilanne säilyi tarkistuslaskennan jälkeenkin.

Marin oli itse Tampereen äänikuningatar: 10 527 ääntä on kaupungin kaikkien aikojen ennätys.

– Hallitusvastuu näkyy tässäkin ja tämä aika, joka on ollut hyvin vaikea meille kaikille. Vaalien jälkeen on vain lähdettävä tekemään kunnissa arjen työtä ihmisten hyväksi, ja ratkaisuja on pystyttävä tekemään hyvässä yhteistyössä muiden kanssa. Vaalien voittajien pitää kantaa omalta osaltaan vastuuta tästä asiasta, kommentoi Marin sunnuntai-iltana puolueensa vaalitulosta Helsingissä.

Neljän vuoden aikana Tampereella on tapahtunut paljon sellaista, johon pääministeri on todella tyytyväinen. Legendaariset ratikkavaltuustot ovat tuttuja jo muillekin kuin tamperelaisille.

– Olen edelleen iloinen siitä, että valtuusto teki päätöksen raitiotiestä. Viimeksi perjantaina keskustelin tamperelaisten ihmisten kanssa, ja sain paljon palautetta ratikasta: ihmiset olivat tyytyväisiä, ja toivoivat että jatkossakin joukkoliikennettä kehitetään rohkeasti. Muutenkin ajattelen niin, että puolueeni on tehnyt kaupungissa sen mitä on luvannutkin.

Paikallisista asioista Sydänsairaalan ja Coxan kohtalo on huolettanut monia tamperelaisia, ja asiasta on nähty monien puolueiden huolestuneita kannanottoja. Marin sanoo, että niiden tulevaisuus saadaan turvattua, mutta kokonaisuus vaatii vielä jatkolainsäädäntöä.

– Hallitus on sitoutunut siihen, että nämä toimijat säilyvät jatkossakin, Marin sanoo.

Tapahtuma-alan tilanne on saanut monet kulttuurialan toimijat viimeistään keväällä kierroksille, ja todennäköisesti vähentänyt osaltaan vasemmistopuolueiden kannatusta.

Minkälainen viesti pääministerillä olisi välitettävänä esimerkiksi tamperelaiselle muusikolle?

– Korona-aika on ollut erittäin vaikea monille aloille. Tapahtuma- ja liikunta-ala kuuluvat tähän kokonaisuuteen, ja ne ovat kärsineet voimakkaasti. Hallitus on pyrkinyt näitä aloja tukemaan lisätalousarvion avulla. Pyrkimyksemme on, että normaalitilanteeseen päästään mahdollisimman nopeasti ja uskon, että jo heinäkuussa pystymme järjestämään isoja yleisötapahtumia, Marin vastaa kysymykseen.

Ilveksen juhlaotteluun?

Jo aiemmin mainittu jalkapallo on niitä urheilulajeja, jotka ovat pääministeri Marinin mieleen. Sille voi olla aikaa enemmänkin heinäkuussa, jolloin pääministeri aikoo lomailla.

– Olen suuri jalkapallon ystävä, ja mielelläni katson otteluita. Kun otteluiden terveysturvallinen järjestäminen on mahdollista, menen mielelläni paikalle. Sitä ennen katson EM-kisoja ja luotan Huuhkajien menestykseen.

Elokuussa olisi Ilveksen 90-vuotisjuhlaottelu Tampereella, 14.8.

– En tiedä, olenko saanut kutsua, pitää tarkistaa! Jos sellainen tulee, se kuulostaa oikein hyvältä. Olisi kyllä kiva mennä.

Kommentoi

Mainos: OVV Asuntopalvelut

Asuntokauppaa kotisohvalta käsin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut