Millainen on uusi koalitio? – Siitä saadaan osviittaa perjantaihin mennessä, sanoo Anna-Kaisa Ikonen

Kuntavaalit: Kokoomuksen ja RKP:n vaaliliitto nosti listan SDP:n ohi vain 15 äänen erolla. Jo tämän viikon perjantaina saadaan suuntaviivoja yhteistyölle.

Kokoomuksen Anna-Kaisa Ikonen vetää Tampereen pormestarikoalitioneuvotteluja. Ikonen keräsi Tampereella toiseksi eniten ääniä, yhteensä 5068 kappaletta. Riina Haapala

Riina Haapala

Tampereen pormestarikoalitioneuvottelut aloitettiin maanantaina kokoomuksen johdolla. Neuvotteluja johtava Anna-Kaisa Ikonen kertoo, että hän lähetti tiistaina valtuustoryhmille kysymykset. Niihin odotetaan vastauksia perjantaihin mennessä.

– Siltä pohjalta katsotaan, millaisia edellytyksiä on yhteistyön rakentamiselle ja kenen kanssa on edellytyksiä jatkaa yhteistyötä, Ikonen sanoo.

Tavoitteena on, että koalition kokoonpano ja pormestariohjelman ydinosat olisivat selvillä jo ennen heinäkuuta, kun kaupungin virkakunta jää lomille.

Ikosen mukaan koalitioneuvotteluiden aloituksessa oli puolueiden kesken hyvä henki ja edellytykset hyvään yhteistyöhön ovat olemassa.

– Tampereella on pitkä perinne yhteistyössä ja edellytykset ovat nähdäkseni hyvät. Ollaan totuttu asioita yhdessä hoitamaan ja meillä on monista asioista laajastikin yhteisiä näkökulmia. Uskon, että se luo hyvän pohjan jatkossakin.

Koalitiokysymyksissä on esillä laajasti aiheita kaupungin kehittämisestä, talouden tasapainosta ja kaupungin palveluista.

– Luodaan kokonaiskuva, mitä tavoitteita ryhmillä on ja onko jotain kynnyskysymyksiä, jotka rajaavat osallistumista. Koitetaan sitä kautta hakea yhteistyön edellytyksiä, mutta mahdollisesti myös niitä tekijöitä, jotka erottavat ja jotka saattavat olla koalitioon lähtemisen kynnyskysymyksiä.

Ikonen valittiin vuoden 2019 eduskuntavaaleissa kansanedustajaksi ja hänestä on povattu mahdollista ministeriä, jos kokoomus voittaa seuraavat eduskuntavaalit. Malttaako tällaisessa tilanteessa jättää eduskunnan ja lähteä Tampereen pormestariksi?

– Tämä oli se vaikea pohdinta itsellä, kun mietin, lähdenkö ehdokkaaksi vai en. Politiikka elää niin voimakkaasti, että koskaan et voi tietää huomista ja mitä se tuo. Tämä ei ole sellainen valinta, joka sulkee valtakunnanpolitiikan mahdollisuuksia myöhemmin pois, Ikonen sanoo.

– Jos valtuusto elokuussa pormestariksi valitsee, täytyy kansanedustajan roolista luopua, kahta täysipäiväistä ei voi pitää.

Ikonen kokee, että pormestarin tehtävä on yksi merkittävimpiä johtamispositioita. Hän on ollut Tampereen pormestarina vuosina 2013–2017.

– Se on ollut kaikkein innostavin tehtävä itselläni työuralla. Tämä on ehkä sellainen, että tartutaan ja elämä tuo mahdollisesti myöhemmin muita käänteitä jos on tuodakseen. Ja puoluejohdossa jatkan joka tapauksessa.

Tamperelaisille Ikosen tyyli on jo tuttu.

– Johtamisfilosofiani lähtee siitä, että rakennamme tätä kaupunkia kaikki yhdessä ja haluan sitä otetta jatkossa tuoda. Luodaan katsetta rohkeasti tulevaan.

Ikosen pormestarikaudella tehtiin isoja päätöksiä: rantatunnelista, ratikasta ja areenasta päätettiin tuolloin.

– Ihan sen mittaluokan päätöksiä ei tietysti joka kausi voida tehdä. Nyt lähdetään rakentamaan koronan jälkeistä aikaa.

Uusi kaupunginvaltuusto aloittaa työnsä elokuussa.

SDP toisella sijalla

Lyly uskoo yhteistyöhön

Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.) toteaa, että puolueen äänimäärä kasvoi Tampereella.

– Poikkeuksellisesti kasvatettiin äänimäärää, kun muuten puolueella ei mennyt niin hyvin. Se kertoo, että olemme tehneet myös oikeita asioita täällä Tampereella ja tuli tuki, Lyly sanoo.

Koalitioneuvotteluihin puolue lähtee Lylyn mukaan asiat edellä ja ”katsotaan, mistä se koalitio syntyy”. Tästä kaudesta kokemus on ollut hyvä.

– Ollaan tehty paljon yhteistyötä niin kokoomuksen kuin vihreidenkin kanssa, nämä ovat ne runkopuolueet olleet tässä ja keskusta. Uskon, että kunta tekee hyviä tuloksia yhteistyöllä. Jos riidellään paljon, sieltä ei niin hyviä tuloksia saada aikaiseksi.

Kommentoi

Mainos: OVV Asuntopalvelut

Asuntokauppaa kotisohvalta käsin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut