Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona siirsi vain osan kotiin – työikäisistä 62 prosenttia ei tehnyt tänä keväänä lainkaan etätöitä

Koronaepidemia toi jatkuvan etätyön osaksi monen arkea. Suurin osa työikäisistä ei kuitenkaan pysty tekemään etätöitä, ilmenee tuoreesta selvityksestä.

Tämän vuoden keväällä 15 prosenttia työikäisistä teki etätöitä vähintään viisi päivää viikossa eli käytännössä koko työviikon. Ainakin yhden etätyöpäivän viikossa teki kolmannes.

Selkeä enemmistö työikäisistä, 62 prosenttia, ei tehnyt lainkaan etätöitä keväällä.

Tiedot perustuvat Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin vuosittaiseen viestintäverkkojen ja -palvelujen käyttöä kartoittavaan kuluttajatutkimukseen.

Heistä, jotka eivät tehneet lainkaan etätöitä, 68 prosenttia kertoi syyksi sen, että työtehtäviä ei ole mahdollista tehdä etänä.

Toiseksi yleisin syy oli se, että vastaaja ei ollut kyseisenä ajanjaksona töissä. Vain muutama prosentti ilmoitti, että ei halua tehdä etätöitä ja vastaava joukko kertoi, että työnantaja ei salli etätöiden tekemistä, vaikka se olisi tehtävien kannalta mahdollista.

Etätyöpäivien määrä oli selkeästi kasvanut pandemiarajoitusten myötä niillä työikäisillä, jotka tekivät etätöitä tämän vuoden keväällä, Traficom kertoo tiedotteessa. Keväällä 40 prosenttia etätöitä tekevistä työskenteli etänä vähintään viitenä päivää viikossa eli käytännössä jatkuvasti. Sen sijaan ennen maaliskuuta 2020 näin paljon etätöitä heistä teki vain viisi prosenttia.

Nyt etätöissä olevista yli puolet, 54 prosenttia, ei tehnyt etätöitä lainkaan ennen pandemiarajoituksia.

Traficomin selvityksessä monet etätöitä tekevistä olivat halukkaita jatkamaan etätöiden tekemistä myös pandemiarajoitusten loputtua.

Etätyöpäivien määrää haluttaisiin selkeästi lisätä pandemiaa edeltäneestä ajasta, mutta valtaosa haluaisi tehdä etätöitä vähemmän kuin rajoitusten aikana on tullut tehtyä. Esimerkiksi vähintään viisi päivää viikossa etätöitä jatkossa haluaisi tehdä vain 14 prosenttia.

Toisaalta 18 prosenttia on saanut pandemiarajoitusten aikana etätyöstä tarpeekseen eikä halua jatkossa tehdä niitä lainkaan.

Tänä keväänä etätöitä tehneiden joukkoon mahtuu myös niitä, joiden tehtävät eivät jatkossa välttämättä mahdollista etätöiden tekemistä. Näitä ovat esimerkiksi toisen asteen opettajat.