Kaupunki tarttuu Hämeenpuiston turvallisuuteen – suojatiet syyniin, muutostoimenpiteitä tulossa

Puiston sisäosassa tehdään puille tarpeen mukaan hoito- ja rakenneleikkauksia. Riina Haapala/Tamperelaisen arkisto

Teemu Nurmi

Tampereen kaupungin yhdyskuntalautakunta käsittelee 15. kesäkuuta pidettävässä kokouksessaan Hämeenpuiston suojateiden turvallisuusselvitystä ja toimenpidesuunnitelmaa.

Hämeenpuistossa on tapahtunut lyhyessä ajassa vakavia liikenneonnettomuuksia. Viime vuoden elokuussa 8-vuotias poika loukkaantui vakavasti jäätyään kaivinkoneen pyörän alle Kauppakadun risteyksessä ja tämän vuoden huhtikuussa iäkäs jalankulkija kuoli jäätyään kuorma-auton alle Puurtarhakadun risteyksessä.

Hämeenpuiston pituus on noin 1,3 kilometriä ja siellä on yhteensä 73 suojatietä. Suojateistä noin 40 prosenttia on valo-ohjaamattomia suojateitä (31 kpl) ja noin 60 prosenttia on liikennevalo-ohjattuja suojateitä (42 kpl).

Suojateiden käyttäjämäärä vaihtelee huomattavasti. Hämeenkadun eteläpuolella sijaitsevien suojateiden iltahuipputunnin käyttäjämäärä vaihtelee 4-195 välillä. Hämeenpuiston ja Nalkalankadun liittymässä sijaitsevilla suojateillä on vähiten käyttäjiä. Hämeenkadun pohjoispuolella sijaitsevat suojatiet ovat selkeästi vilkkaammin käytettyjä – iltahuipputunnin aikaan liikkujia on 24-504. Käyttäjälaskentojen perusteella vilkkaimmat suojatiet sijaitsevat Hämeenkadun, Kauppakadun ja Puutarhakadun kohdalla.

Tulevat toimenpiteet on luokiteltu kahteen luokkaan: pienehköt, nopeasti toteutettavat toimenpiteet (esimerkiksi liikennemerkki- ja ajoratamerkintämuutokset. Näiden toimenpiteiden kustannusarvio on yhteensä noin 20-50 000 euroa sekä jatkosuunnittelua vaativat toimenpiteet (esimerkiksi liikennevalot, kavennukset, suojateiden korotukset). Näiden toimenpiteiden kustannusarvio on noin 650-800 000 euroa.

Toimenpideohjelmassa esitetyt pienehköt toimenpiteet toteutetaan vuosina 2021-2022 ja jatkosuunnittelua vaativien toimenpiteiden suunnittelu käynnistetään. Toimenpideohjelman kohteet on tavoitteena toteuttaa kokonaisuudessaan vuoteen 2026 mennessä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut