Nyt vedonlyönti käyntiin: pääseekö Tampereella valtuustoon alle 200 äänellä? – Syyllinen tähän on belgialainen matemaatikko

Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Vuoden 2017 kuntavaaleissa valtuustoon päästiin Tampereella 200 äänellä, mutta tuplamäärällä ääniä eli 511 äänellä irtosi vain varavaltuutetutun paikka.

Ari Wigelius (sd.) voi kiittää paikastaan ja Jari Heinonen (VaTa) syyttää putoamisesta belgialaista matemaatikkoa Victor d'Hondtia (1841–1901).

Suomessa käytössä olevassa suhteellisessa vaalitavassa käytetään niin kutsuttua d'Hondtin menetelmää.

Ehdokkaat laitetaan paremmuusjärjestykseen näin:

1. Lasketaan kunkin ryhmittymän puolueen, vaaliliiton, yhteislistan tai valitsijayhdistyksen vaalipiirissä saama kokonaisäänimäärä. Vaaliliitossa olevia puolueita kohdellaan yhtenä ryhmittymänä, samoin yhteislistaan kuuluvia valitsijayhdistyksiä.

2. Asetetaan kussakin ryhmittymässä ehdokkaat järjestykseen henkilökohtaisten äänimäärien perusteella.

3. Kullekin ehdokkaalle annetaan vertausluku siten, että ryhmittymän eniten ääniä saanut ehdokas saa vertausluvukseen ryhmittymän koko äänimäärän, toiseksi eniten ääniä saanut puolet ryhmittymän äänimäärästä, kolmanneksi tullut kolmanneksen jne.

4. Vaalipiirin kaikki ehdokkaat asetetaan vertauslukujen mukaiseen järjestykseen, ja tästä listasta valitaan kansanedustajiksi niin monta ehdokasta kuin vaalipiiristä valitaan edustajia.

Viime kuntavaaleissa rannalle jäi useampi kymmenen Wigeliusta enemmän henkilökohtaisia ääniä saanutta ehdokasta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut