Töissä EU:ssa... etänä – "Lentomatkasta Tampereen ja Brysselin välillä muistutti vain tietokoneen tuulettimen ajoittainen hurina"

Nuoret: Aleksi Höysniemi ja Emma Löövi eivät päässeet työharjoitteluunsa Brysseliin saakka, mutta Bryssel tulikin kotiin.

Käynnistämme tietokoneet ja klikkaamme Teams-linkin auki. Asetamme kuulokkeet korville ja avaamme kamerat. Olemme saapuneet työharjoittelupaikallemme Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimistolle.

Aloitimme kolmeviikkoisen harjoittelumme perehtymällä EU:n tärkeimpiin toimintalinjauksiin, joita ovat esimerkiksi vihreän ja digitaalisen kehityksen ohjelmat. EU:n tavoitteet konkretisoituivat niin ikään myös omassa harjoittelussamme.

Vihreän kehityksen ohjelma näkyi ja kuului, kun matkapäästöjä ei tullut – lentomatkasta Tampereen ja Brysselin välillä muistutti vain tietokoneen tuulettimen ajoittainen hurina. Digitaalisen kehityksen tavoitteet taas toteutuivat kolmen samanaikaisen webinaarin ja valtaisan välilehtimäärän kautta.

Harjoittelun aikana olemme paneutuneet erityisesti EU:n nuoria koskeviin rahoitusohjelmiin ja pirkanmaalaisiin hankkeisiin sekä koonneet niistä tietopaketin toimiston sidosryhmien käyttöön. Väitämmekin, että olemme Pirkanmaan pätevimmät alle 21-vuotiaat Erasmus+ -hankkeen asiantuntijat.

Muita työtehtäviä ovat olleet esimerkiksi verkostojen webinaareihin ja kokouksiin osallistumiseta nettisivujen päivittäminen.

Vaikka harjoittelu on ollut työntäyteinen, ei edes etäinen korona-aika poistanut sen sosiaalista ja kulttuurista ulottuvuutta: olemme muun muassa vaihtaneet säätietoja Suomen ja Belgian välillä ja keskustelleet suomalaisen ja keskieurooppalaisen kulttuurin eroista. Erakoitumista välttääksemme me harjoittelijat olemme pitäneet Teams-yhteyden auki monesti koko työpäivän ajan, ja välillä jopa lounastauot on vietetty tietokoneen äärellä keskustellen.

Lentomatkasta Tampereen ja Brysselin välillä muistutti vain tietokoneen tuulettimen ajoittainen hurina.

Harjoittelu on antanut meille käytännön tietoja ja syvempää ymmärrystä koko unionista ja Pirkanmaasta osana sitä. Tiedonhankinta- ja kielitaidot ovat kehittyneet hankkeiden ohjelmaoppaita lukiessa ja eri kielisiä puheita kuunnellessa. Kolmen viikon aikana olemme oppineet paljon, mutta erityisesti kasvanut kiinnostus EU-asioita kohtaan varmasti kantaa meitä tulevaisuudessakin pitkälle.

Emme tietenkään voi väittää, että Teamsin, Zoomin ja muiden alustojen kautta voisi saavuttaa kaiken sen, mitä harjoittelu paikan päällä Brysselissä olisi ollut.

Ehdimme kuitenkin valmistautua henkisesti viime keväästä alkaen siihen, ettei harjoittelu välttämättä toteudu, ja pitkälti kotioloissa vierähtäneen vuoden jälkeen kolmen viikon virtuaalimatka Brysseliin EU-asioiden keskiöön on ollut varsin virkistävä ja antoisa kokemus.

EU-toimiston kantavat voimat Hannele Räikkönen ja Petra Kortelainen sekä korkeakouluharjoittelija Saara Valtasaari ovat onnistuneet tuomaan Brysselin tuntua koteihimme Valkeakoskelle ja Kangasalle.

Toivottavasti pääsemme kokemaan sen joskus myös paikan päälle.

Teksti: Aleksi Höysniemi ja Emma Löövi

Tausta

Työharjoittelu EU:ssa

Tampereen ja Kangasalan kaupungit myöntävät vuosittain työharjoittelustipendin kahdelle opiskelijalle Tampereen lyseon lukion Eurooppa-linjalta ja Kangasalan lukiosta.

Viime vuonna valittiin Aleksi Höysniemi (Kangasalan lukio) ja Emma Löövi (Tampereen lyseon lukio)

Tavallisesti työharjoittelu suoritetaan Brysselissä sijaitsevassa Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimistossa.

Mainos: Accountor

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut