Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Iloitaan demokratiasta ja äänestetään – "Investointeja supistamalla ei tulosta voida käytännössä kohentaa"

Kuntavaalien varsinaisena äänestyspäivänä äänioikeutetuilla kuntalaisilla on vielä mahdollisuus vaikuttaa siihen, mihin suuntaan kotikunnan asioita viedään neljän seuraavan vuoden ajan.

Toivottavasti mahdollisimman moni kuntalainen käyttää tätä ainutlaatuisen hienoa mahdollisuutta ja käy antamassa kannatuksensa parhaaksi katsomalleen ehdokkaalle. Maailmassa on valitettavan monta valtiota, joissa kansalaisilla ei tällaista mahdollisuutta ole. Meillä on syytä iloita maailman parhaimmasta ja luotettavimmasta demokraattisesta päätöksentekojärjestelmästämme.

Kuntatalouden osalta vuodesta 2022 on tulossa erityisen vaikea. Palvelutarpeiden ja uusien tehtävien aiheuttamat lisäkustannukset yhdistettynä valtion kuntatalouteen kohdistamiin tiukennuksiin aiheuttavat kuntapäättäjille tulevalla valtuustokaudella harmaita hiuksia.

Kuntatalous pysyy Tampereellakin lähivuodet kireänä, joten lukuisten hienojen vaalilupausten toteutuminen jää odottamaan parempia aikoja. Tämän ikävän tosiasian ei kuitenkaan pidä antaa masentaa, vaikka realistisin vaalilupaus olisi olla lupaamatta yhtään mitään. Jatkavilla ja uusilla vastuunkantajilla on yhdessä palkatun henkilöstön kanssa ratkaistavanaan äärimmäisen vaikea talousyhtälö. Eikä valtio omien talousongelmiensa vuoksi halua huolehtia valtiolle kuuluvasta osuudesta hyvinvointipalvelujen rahoittamisessa.

Toimintamenojen sovittaminen tulojen kasvun mahdollistamalle tasolle on uusien tamperelaistenkin päättäjien seuraavan valtuustokauden vaikein tehtävä. Edessä on viime vuosia selvästi maltillisempaa palvelukustannusten menokasvua ja pidättäytymistä uusista pysyvistä toimintamenoista. Kyse on nimenomaan käyttömenojen hallinnasta. Investointeja supistamalla ei tulosta voida käytännössä kohentaa, vaikka aina joskus jotkut sellaista tahallaan virheellisesti väittävät. Talouden sopeuttaminen käytettävissä oleviin tuloihin ei ole helppoa eikä aina mukavaa, mutta se on valitettavasti välttämätöntä. Näin toimimalla saatamme välttää kuntatalouden romahduksen. Varmaa se ei kuitenkaan ole.

kirjoittaja on Tampereen kaupungin talousjohtaja

Investointeja supistamalla ei tulosta voida käytännössä kohentaa.