Tamperelaisen vaalikone: Kunta on hyvä tuottaja – "Me tarvitsemme niin julkisia, yritysten kuin järjestöjenkin osaamista ja resursseja"

Vaalikone: Vain joka kolmas kuntavaaliehdokas lähtisi 29lähtökohtaisesti lisäämään yksityisten kunnille tuottamia palveluja, selviää Tamperelaisen Vaalikoneen vastauksista.

Tampereen Sähkölaitos mainittiin isossa joukossa perusteluja hyvänä kunnallisena toimijana.
Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Kunnallisten palvelujen antamista useammin yksityisten yritysten hoitoon ei saa laittaa lähtökohtaiseksi tavoitteeksi.

Tätä mieltä on selvä enemmistö Tamperelaisen vaalikoneeseen vastanneista Tampereen ehdokkaista.

Kaikista ehdokkaista joka kolmas oli joko samaa mieltä tai täysin samaa mieltä Tamperelaisen vaalikoneen väittämän kanssa.

Selvästi myönteisimmin väite otettiin vastaan kokoomuksessa, jonka ehdokkaista lähes 90 prosenttia oli sitä mieltä, että kunnan palveluja pitäisi antaa enemmän yksityisten hoitoon.

Kokoomuksessa kumpikin pormestariehdokas on väittämän kanssa samaa mieltä, vaikka tarkoituksenmukaisuus ja monituottajamalli saavat kannatusta.

– Ilman muuta, paljon niitä on siirrettykin, mutta esimerkiksi sähkölaitos ja vesilaitos pitää säilyttää kunnalla, linjaa Kalervo Kummola (kok.).

– Tämä ei ole ideologinen kysymys. Me tarvitsemme niin julkisia, yritysten kuin järjestöjenkin osaamista ja resursseja. Järjestäjän tulee olla julkinen, mutta tuottajaksi kannattaa valita paras, perustelee Anna-Kaisa Ikonen (kok.).

Keskustalaisten ja kristillisdemokraattien vastaukset jakautuivat kysymyksessä lähes tasan.

– Minulle ei ole mikään itseisarvo, kuka palvelut tuottaa. Tärkeämpää on, että ne ovat laadukkaita. Mielestäni on hyvä, että yritykset ovat mukana entistä enemmän tuottamassa palveluita ja auttamassa esimerkiksi lyhentämään jonoja julkisella sektorilla, perustelee en osaa sanoa vastannut Jouni Ovaska (kesk.).

– Palvelutarjonnassa kunnallisen toimijan lisäksi yksityisiä yrityksiä on hyödynnettävä tilanteen mukaan nykyistä paremmin, kirjoittaa samaa mieltä ollut Sari Tanus (kd.).

Perussuomalaisten ehdokkaista enemmistö oli yksityistämisväitteen kanssa eri mieltä, mutta pormestariehdokkaista ei kumpikaan.

– Luonnolliset monopolit, kuten vesihuolto tai kaupungin sähkölaitos siirtoverkkoineen tulee säilyttää tiukasti omissa käsissä. Tarvitsemme kriittistä pohdintaa ja tarkastelua yksittäisten palveluiden tuottamistavasta. Yksityisiltä yrityksiltä voidaan ostaa palveluita, mutta vastuu palveluketjusta tulee lähtökohtaisesti säilyttää kunnalla, pohtii väitteen kanssa samaa mieltä ollut Lassi Kaleva (ps.).

– Riippuu mistä palvelusta puhutaan, vastaa kohdan en osaa sanoa rastittanut Veikko Vallin (ps.).

Vasemmistoliiton, vihreiden, demarien ja VaTa:n ehdokkaista valtaosa oli väitteestä eri mieltä.

– Voimme hyödyntää hyvin monissa palveluissa monituottajamallia, ja tätä tulee hyödyntää myös jatkossa. Samalla valvonnan pitää olla kunnossa niin yksityisillä palveluntuottajilla kuin julkisella puolella, pohtii Jaakko Stenhäll (vihr.), joka kuitenkin rastitti kohtaan vastauksen en osaa sanoa.

Nykyisen pormestarin ja demarien pormestariehdokkaan Lauri Lylyn mukaan nykyinen malli toimii hyvin, eikä uudelleensuuntaukseen ole tarvetta.

– Julkista ja yksityistä tuotantoa tarvitaan. Yhä enemmän teemme kumppanuus- tai allianssimallilla yhteistyötä. Tampereella yksityisiä palveluja käytetään paljon ja tilanne on tältä osin hyvä. Suuriin muutoksiin tällä sektorilla ei ole tarvetta, vastaa väitteestä eri mieltä ollut Lyly.

Vasemmistoliiton Minna Minkkinen ja VaTa:n Jari Heinonen olivat kannassaan tiukempia.

– Ei pidä. Erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluiden yrityksille siirtymisessä ei ole näyttöä laadun tai edullisuuden lisääntymisessä. Päinvastoin, näissä haavoittuvimmassa asemassa olevien ihmisryhmien palveluissa tuotannon tulisi aina olla julkisissa käsissä, linjaa Minkkinen.

– Perus- ja lähipalvelut tulisi jatkossakin tuottaa pääosin julkisina palveluina. Tämä tuo palveluihin tasalaatuisuutta ja ne ovat saatavilla lähes samanlaisina koko maassa ja kaupunkien eri osissa, perustelee Heinonen.

Tamperelaisen vaalikoneesta

Kuntani palveluja pitää siirtää entistä enemmän yksityisten yritysten tuotettaviksi.

Kokoomus 89 % – 7 % – 4 %

Keskusta 50 % – 10 % – 40 %

Kristillisdemokraatit 43 % – 14 % – 43 %

Perussuomalaiset 36 % – 13 % – 51 %

Vihreät 13 % – 15 % – 72 %

VaTa 10 % – 0 % – 90 %

SDP 7 % – 3 % – 90 %

Vasemmistoliitto 5 % – 0 % – 95 %

Kaikki ehdokkaat 32 % – 7 % – 61 %

Prosentit (täysin samaa mieltä tai samaa mieltä – en osaa sanoa – täysin eri mieltä tai eri mieltä)

Listassa kaikki puolueet ja valitsijayhdistykset, joiden ehdokkaista vähintään kymmenen on täyttänyt Tamperelaisen vaalikoneen. Tamperelaisen vaalikoneen on täyttänyt 461 ehdokasta Tampereella.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut