Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ratinan stadion oli keskeisessä roolissa, kun Suomen EM-unelma tuli pala palalta lähemmäksi – katso nostalgiset kuvat matkan varrelta

Ennen kuin pallo lopulta lähtee liikkeelle Kööpenhaminassa Suomen ja Tanskan välisen EM-kisaottelun merkiksi, on käyty pitkä pätkä karsintaotteluita ennen kuin lopputulema on ollut mahdollinen. Tampereella ja Ratinan stadionilla on ollut näissä matseissa keskeinen rooli, sillä Olympiastadion oli karsintojen aikaan remontissa.

Tamperelainen oli paikalla muun muassa lokakuussa 2018 Ratinassa, kun Suomi voitti Kreikan 2–0. Tuo matsi oli pitkälti Tampereella syntyneen Glen Kamaran heiniä.

– Maaleista vastasivat toisella puoliajalla Pyry Soiri ja uskomattoman ottelun pelannut Glen Kamara. Kamaran maalin rakensi laidalta noussut Robin Lod, joka jätti Kreikan vartioivan pelaajan täysin kakkoseksi haastotilanteessa. Kamaralla oli maalin edustalla aikaa ja tilaa viimeistellä rauhassa ja kliinisesti, Tamperelainen kirjoitti tuolloin.

Ratinassa joukkue eteni hyvin vahvasti voitokkaissa merkeissä. Ainoa miinus tuli syyskuussa 2019, jolloin urhoollisesti taistellut joukkue hävisi lopulta Italialle 1–2. Ratkaisumaalin iski rangaistuspotkusta Jorginho.

– Hidastuskuvien perusteella pallo ei osunut käteen, mutta uuden sääntötulkinnan mukaan Sauli Väisäsen katsottiin pelanneen palloa kädellään. Väisänen sai tilanteesta keltaisen kortin, ja maalin laittoi pilkulta sisään Jorginho. Suomen maalivahti Lukas Hradecky oli hyvin mukana, mutta ei aivan ehtinyt pallon tielle, Tamperelainen kirjoitti tuolloin.

Viidestoista päivä marraskuuta vuonna 2019 se sitten tapahtui. Tamperelainen oli paikalla, kun Suomi voitti Liechtensteinin Helsingin Töölössä maalein 3–0. Vastustajajoukkueella ei käytännössä ollut palaakaan kyseisessä matsissa, vaan Suomi oli yksinkertaisesti päättänyt voittaa historiallisen ottelun.

– Tuo kaikki työ heijastui perjantaina yhteen iltaan: Suomi ei missään vaiheessa ollut edes vahingossa häviämässä Liechtensteinille. Esitys oli varma, rauhallinen ja jopa leikittelevän suvereeni, Tamperelainen kirjoitti seuraavana päivänä kommenttikirjoituksessa.

Sen jälkeen tuli vielä koronapandemia ja siirsi H-hetkeä vuodella eteenpäin. Nyt H-hetki on sen sijaan aivan juuri nyt näpeissä: historiallinen EM-ottelu Suomen ja Tanskan välillä alkaa Kööpenhaminassa kello 19.