Tämä mies on mukana selostamassa, kun jalkapallon historiallinen EM-turnaus alkaa lauantaina – "Huono selostaja ei saa töitä"

Näkökulma: Jalkapallon EM-kisoja kesätyönään Ylelle selostava pirkkalalainen Tero Kainulainen tietää, milloin pitää kiihdyttää ja milloin hiljentää.

Tero Kainulainen odottaa innolla sitä, kun urheilutapahtumiin voi taas ottaa tuvan täydeltä yleisöä. Teemu Nurmi

Teemu Nurmi

Viaplaylla pääsääntöisesti jalkapallon Valioliigaa ja Bundesliigaa sekä jääkiekon KHL- ja NHL-pelejä selostava pirkkalalainen Tero Kainulainen siirtyy jälleen Ylelle kesähessuksi selostamaan jalkapallon miesten EM-kisoja, jotka käynnistyivät tänä viikonloppuna.

Mies oli yksi Ylen selostajista jo vuoden 2018 miesten MM-kisoissa ja vuotta myöhemmin naisten MM-kisoissa.

– Minulla on viimeiseltä noin 13 kuukaudelta 225 selostusta kasassa, mutta virtaa riittää vielä EM-kisoihin, Kainulainen sanoo.

Suomen selviytyminen ensimmäistä kertaa miesten arvokisoihin tarkoittaa Kainulaisen kohdalla sitä, että hänellä on nyt niin sanotusti ylimääräistä seurattavaa.

– Brasilia on suosikkijoukkueeni, mutta minulla ei ole mitään suosikkia eurooppalaisissa maajoukkueissa. No, nyt on Suomi mukana, Tero Kainulainen toteaa ja muistuttaa, että jokainen Suomen kisoissa saavuttama piste on plussaa.

Hän ei selosta kisoissa Suomen pelejä. Kainulaisella on työsarkana seitsemän alkulohko-ottelua ja yksi neljännesvälieräottelu.

Kainulainen tuntee erittäin hyvin suuren määrän pelaajia, jotka pelaavat EM-kisoissa ja tekee päälle ison määrän taustatyötä. Selostushetkellä keskiössä on kuitenkin itse pelin tapahtumien selostaminen.

– Huomaan usein, että minulta on jäänyt 80 prosenttia keräämästäni taustatiedosta käyttämättä selostuksessa, koska pelissä on tapahtunut niin paljon.

Tero Kainulaisen mukaan täydellinen jalkapalloselostaja syntyy, kun yhdistetään Arvi Lind, Juice Leskinen, Elastinen, Gösta Sundqvist, Martti Kuusela ja Jake Nyman.

– Selostuksen rytmittäminen on tärkeä osa ammattitaitoa. Pitää rytmittää puhetta, tarinankerrontaa ja kaikkea muutakin oikeilla hetkillä. Kun pelissä on tilanne kehkeytymässä, voi pikku hiljaa lisätä äänen intoa ja kiihkoa, mutta voi myös olla kymmenen sekuntia hiljaa, jos potentiaalinen maalintekotilanne päättyykin heikkoon laukaukseen, Kainulainen määrittelee.

Urheilua näyttäviä televisio- ja nettikanavia on nykyään mielettömän paljon ja selostajia Suomessa sitä myötä kymmeniä, jos ei peräti yli sata. Silti Kainulaisen mielestä yksi asia ei ole muuttunut: jos olet hemmetin huono selostaja, et saa töitä.

– Myös katselijoiden valveutuneisuus lajeista on kasvanut hurjasti. Samalla he osaavat vaatia selostajilta entistä enemmän. Selostajalla pitääkin olla tietotaitoa todella paljon.

Tero Kainulainen ei tiedä aivan varmasti, mikä on hänen seuraava selostustyönsä EM-kisojen jälkeen.

– Jos NHL:n Stanley cupin loppuottelusarjaa pelataan vielä juhannuksen jälkeen niin saatan päästä selostamaan yhden finaalin. Muuten seuraava selostukseni on Tokion olympialaisissa, joissa olen miesten jalkapallon pääselostaja.

Suomi kohtaa Tanskan lauantaina kello 19 alkaen. Yle välittää ottelun ja sen selostaa Matti Härkönen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut