Tiina Elovaara, 34, ja Irja Tulonen, 78, jättävät valtuuston – ”Tamperelaisilla on pitkä muisti”

Politiikka: Väistyvät kuntapolitiikot toivovat tulevilta valtuutetuilta hyviä käytöstapoja, sivistystä, yhteistyökykyä sekä asioihin perehtymistä.

Kohta Tiina Elovaara ja Irja Tulonen kulkevat Tampereen katukuvassa kuin kuka tahansa meistä. Entisiä kansanedustajia ei kuntavaaliehdokkaiden joukossa nähdä. Pekka Ruissalo
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Sinisten Tiina Elovaaralla ja kokoomuksen Irja Tulosella on 44 vuotta ikäeroa, mutta todella paljon yhdistäviä tekijöitä. Molemmat ovat paitsi entisiä kansanedustajia, mutta elokuun alusta alkaen myös entisiä kaupunginvaltuutettuja.

– Olen ollut mukana 40 vuotta. Olen ajatellut, että siinä on nyt riittävästi. Olemme olleet mieheni kanssa yhdessä lähes kuusikymmentä vuotta, ja nyt hänen terveytensä on siinä pisteessä että hän tarvitsee jatkuvaa hoitoa. Otan tämän elämänvaiheen kunnia-asiana, sanoo 78-vuotias Tulonen.

Tiina Elovaara kertoi omasta ratkaisustaan jäädä syrjään Tamperelaiselle jo viime syksynä. Eduskunta jäi kevään 2019 vaalien jälkeen.

– Olen ollut kaksikymppisestä asti mukana, ensin valtuustossa ja sitten eduskunnassa. Nyt on hyvä aika tehdä jotain muuta, sanoo 34-vuotias Elovaara.

Naiset eivät näe ratkaisuaan luovuttamisena. Kritiikkiä nykyinen kuntapolitiikka kuitenkin kirvoittaa.

– En ole luovuttanut, mutta päättyneellä valtuustokaudella minusta on tuntunut ensimmäistä kertaa siltä, että olen väärässä paikassa. Kokoukset venyvät yli puolenyön kun valtuutetut pitävät puheenvuoroja vain viivyttääkseen päätöksentekoa, valtuutettujen käyttämä kieli on muuttunut kovemmaksi ja yleensä keskinäinen kunnioitus on vaikuttanut rapistuneen. Kaupunginhallituksessa kyllä osataan tehdä päätöksiä, ja puskista ei huudella, Tulonen sanoo.

– Kun aikoinaan pääsin eduskuntaan kevään 1995 vaaleissa, siellä tehtiin heti selväksi että kaikki lähtee keskinäisestä kunnioituksesta ja sivistyksestä. Ja kun käsitellään asioita, niihin pitää perehtyä kunnolla, hän jatkaa.

Elovaara kuuntelee vanhempaa kollegaa vieressä ja tuumii, että kotona mies on varmasti ainakin ilahtunut yöllisten valtuustokokousten päätöksestä.

– Sosiaalinen media on tietysti muokannut Irjan mainitsemaa keskusteluilmapiiriä entisestään, eikä välttämättä hyvään suuntaan, Elovaara jatkaa.

Tulonen kehuu kollegansa yhteistyökykyä ja osaamista.

– Palaat sitten jossain vaiheessa politiikkaan ja tulet kokoomuksen listalle.

Myös yksi ominaisuus yhdistää tamperelaisia naispoliitikkoja.

– Oletko Tiina huomannut, että tamperelaisilla on pitkä muisti? kysyy Tulonen.

Elovaara antaa asiasta heti käytännön esimerkin.

– Tiedän, että olet aikoinaan auttanut kun taitoluistelijoilta on puuttunut pukeutumistila Hakametsän hallista.

– Muistan asian hyvin. Olin apulaispormestari, Tapparan taistoluistelijat lähestyivät asiassa minua, kävin paikalla ja totesin että eihän tämä näin voi olla. Kiira Korpi oli silloin jo maailmanlaajuisesti tunnettu. Asia hoidettiin sitten nopeasti kuntoon.

2000-luvun alkupuolelle ajoittuva esimerkki sopii vinkiksi myös sunnuntaina valittaville tamperelaisvaltuutetuille. Päätöksiä pitää osata tehdä, ja tämä vaatii paitsi perehtyneisyyttä, myös yhteistyötaitoja.

– Suomi on mennyt tasa-arvossa paljon eteenpäin, mutta uskoisin että kunnallispolitiikankin sisältöjä parantaisi osaltaan se, että valtuustoryhmien puheenjohtajiksi valittaisiin rohkeasti enemmän naisia. Nyt niitä on ollut lisäkseni vain vihreiden Olga Haapa-aho, Elovaara haastaa.

Irja Tulonen on pyrkinyt osaltaan auttamaan nuorempiaan politiikan saralla. Tulonen muistetaan hyvin kansanedustaja Sofia Vikmanin tukijana.

– Hänestä on tullut osaava poliitikko.

Tulonen on katsellut pääministeri Sanna Marinin viimeaikaisia julkisia esiintymisiä. Hän allekirjoittaa Laukontorilla kuulemansa näkemyksen, että Mariniin on eksynyt liikaa uutistenlukijamaisuutta.

– Kansalaiset haluavat politiikolta empatiakykyä, Tulonen sanoo.

Irja Tulonen ja Tiina Elovaara

Irja Tulonen on vuonna 1943 syntynyt poliitikko ja kunnallisneuvos. Hän oli kansanedustajana 1995–2007. Tulonen valittiin ensimmäistä kertaa Tampereen kaupunginvaltuustoon vuonna 1980. Ollut urallaan muun muassa kaupunginhallituksen puheenjohtajana sekä kahdesti apulaispormestarina.

Tiina Elovaara on vuonna 1986 syntynyt poliitikko. Hän oli kansanedustajana 2015–2019.

Elovaara valittiin ensimmäistä kertaa Tampereen kaupunginvaltuustoon vuoden 2008 vaaleissa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut